Leona Teodorović pobjednica Foto-natječaja „Puževi / Le cioche“ u Galižani

Leona Teodorović iz Pule s fotografijom „Mir / La quiete“ osvojila je prvo mjesto na Foto-natječaju „Puževi / Le cioche“ za 2021. godinu u organizaciji Zajednice Talijana „Armando Capolicchio“ iz Galižane. Drugo mjesto pripalo je Mihaeli Zaharija iz Rovinja za fotografiju „Puž / La cioca“, a treće Ljiljani Ferić iz Sapci za fotografiju „Istraživanje / Ricerca“. Facebook nagradu osvojio je Roko Dražin iz Zagreba s fotografijom “Ogledalo / Lo specchio“.

Pobjednike je izabrao žiri u sastavu: Morena Smoljan, Flavia Defar i Danilo Dragosavac. Facebook nagrada pripala je Dražinu zbog najviše prikupljenih „lajkova“.

            Nagrade su dodijeljene u nedjelju, 15.kolovoza 2021., u sklopu programa „Obilježavanja Fešte od puži / Ricordando la Festa delle cioche“. S obzirom da zbog epidemioloških mjera nije bilo moguće organizirati tradicionalnu Feštu od puži s gastronomskom ponudom, Galižanci su blagdan Svete Marije Vele ipak nastojali obilježiti u znaku puža. Osim završetka foto-natječaja, postavili su i atraktivnu izložbu „Kalup zlatnog reza / Stampo dal taglio dorato“, posvećen, naravno, idealnom obliku puževe kućice.

            Okosnica izložbe su radovi nastajali na radionicama u srpnju i kolovozu koje je vodio akademski kipar Rino Banko. Izradio je velike i male kalupe puževog oblika zahvaljujući kojima su polaznici radionica, odrasli i djeca, izrađivali oblike puževih kućica od terakote i gline. Na radionici su odrasli od manjih kućica izradili veću kružnicu, kao simbol zaštite, a djeca manji krug, kao oblik koji se nastoji širiti.

            Na izložbi u galižanskom Circolu predstavljeni su i drugi radovi, između ostalog i dvije skulpture koje je izradio Banko, a sve ih odlikuje idealan oblik puževe kućice zadan u prirodi. Banko je Zajednici Talijana iz Galižane poklonio i skulpturu puža na dubu.

            Na izložbi se mogu pogledati i ostale atraktivne fotografije s foto-natječaja „Puževi / Le cioche“. Do sada je održano pet natječaja, ne računajući i prvi koji je raspisan samo preko Facebooka.

Odgovori

Pin It on Pinterest