Zamjenica istarskog župana održala prijem za veleposlanicu Japana u RH

Zamjenica istarskog župana Jessica Acquavita primila je danas Njezinu Ekscelenciju Kaji Misako, izvanrednu i opunomoćenu veleposlanicu Japana, u sjedištu Istarske županije, u Puli. Povod prijema bio je boravak japanske Veleposlanice u Istarskoj županiji na poziv Hrvatskog paraolimpijskog odbora, a vezano za predstavljanje hrvatskih sportaša na nadolazećim Paraolimpijskim igrama u Tokiju, jučer  održano u pulskoj Areni. U pratnji veleposlanice bio je njezin suradnik Yutaro Nishida, treći tajnik Veleposlanstva.

            Veleposlanica Japana je sa zamjenicom istarskog župana razgovarala o tijeku turističke sezone, a posebno o suradnji Istarske županije i Japana na području kulture, budući da su samo u posljednjih godinu dana organizirane dvije izložbe japanskih umjetnika u pulskom Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca. S obzirom na to da i zamjenica župana Acquavita dolazi iz kulturnog sektora, iskazala je zadovoljstvo što su upravo Pula i Istra odabrane kao lokacije postava iznimno vrijednih izložbi, kao i želju koju dijeli s Veleposlanicom Kaji, da se u naredno vrijeme dogovore i druge u suradnji Veleposlanstva i županijskih kulturnih ustanova, te da ponovno oživi ideja o Ciklusu Japanskog filma u pulskom kinu Valli, o čemu su postojali planovi prije izbijanja pandemije.

            – Danas smo se prisjetili raznih segmenata plodonosne suradnje koju već neko vrijeme Istarska županija razvija s Japanom. Posebno smo se dotaknuli kulturne suradnje koja se odvijala kroz izložbe i suradnju s Arheološkim muzejom Istre. Također, razgovarali smo o našoj budućoj kulturnoj suradnji te suradnji koja se ostvaruje putem Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli – rekla je zamjenica župana Jessica Acquavita, istaknuvši kako je obostrana želja da se prijateljski odnosi dodatno prodube i ojačaju na svim ostalim područjima. Zamjenica istarskog župana posebno se osvrnula i na netom održane Olimpijske igre u Tokiju i čestitala Veleposlanici na odličnoj organizaciji istih u vrlo izazovnim uvjetima te  iskazala uvjerenje kako će Japan također biti uspješan domaćin Paraolimpijskih igara koje počinju za nekoliko dana.

            – Istarska županija jedina je regija u Hrvatskoj u kojoj postoji preddiplomski studij japanskog jezika i kulture na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, s obzirom na to da drugdje nema status sveučilišnog studija, što nas izrazito raduje. Posebno mi je drago što Istarska županija njeguje multikulturalnost i suživot na svojem području, budući da to u nekim državama i regijama često predstavlja veliki izazov. Radujemo se budućoj suradnji i daljnjim zajedničkim projektima – izjavila je Njezina Ekscelencija Kaji Misako, zahvalivši se zamjenici Acquavita na gostoprimstvu.

            Nj.E. Misako Kaji, veleposlanica Japana u Republici Hrvatskoj, diplomirala je ekonomiju na Sveučilištu u Tokiju te magistrirala filozofiju, politiku i ekonomiju na Sveučilištu u Oxfordu. Unutar japanskog Ministarstva vanjskih poslova služila je u veleposlanstvima Japana u Ujedinjenom Kraljevstvu i Vijetnamu, u japanskim misijama pri EU i UN-u, a kao veleposlanica i zamjenica stalnog predstavnika služila je pri međunarodnim organizacijama u Ženevi. Također je služila i kao posebna savjetnica visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice zamjenica glasnogovornika japanskog premijera, te kao profesorica međunarodne politike na Sveučilištu u Tokiju i Sveučilištu Hitotsubashi. Bila je i članica Savjetodavnog povjerenstva za administraciju i pitanja proračuna Ujedinjenih naroda, te članica savjetodavne grupe Fonda za mir Glavnog tajnika UN-a.

Odgovori

Pin It on Pinterest