Donacija vatrogasnog vozila DVD-u Vodnjan

Dobrovoljno vatrogasno društvo Vodnjan bogatije je za još jedno vozilo zahvaljujući hvalevrijednoj donaciji DVD-a Pula. Citroen Jumpy služit će vodnjanskim vatrogascima kao zapovjedno vozilo, ali i za prijevoz ljudstva. Upravo im je takvo vozilo bilo neophodno za izvršavanje svih zadataka, između ostalog i za ispomoć drugim interventim službama u epidemiji Covida.

Primopredaja je održana u subotu, 21. kolovoza 2021., pred vatrogasnim domom u Vodnjanu, u opuštenoj i prijateljskoj atmosferi. Tom je prilikom predsjednik DVD-a Pula Petar Znahor predsjedniku DVD-a Vodnjan Robertu Kmetu uručio dokumente vozila, dok je ključeve preuzeo zapovjednik vodnjanskog DVD-a Manuel Rojnić.

„Želim da vam ovo vozilo više koristi za vježbe i druženja nego za intervencije“, rekao je tom prilikom zamjenik zapovjednika Vatrogasne zajednice Istarske županije Klaudio Karlović.

„Tek kad se nešto dogodi, kao što se dogodila pandemija Covida, postanemo svjesni koliko smo ovisni o vatrogascima i svim ostalim interventnim službama. Od Grada Vodnjan-Dignano uvijek ćete imati potporu za svoj rad“, rekao je gradonačelnik Vodnjana Edi Pastrovicchio. Vozilo je blagoslovio vodnjanski župnik Marijan Jelenić. Na svečanosti primopredaje, kojoj su prisustvovali i predstavnici susjednih DVD Peroj i DVD Fažana, okupljeni su minutom šutnje odali počast svim vatrogascima stradalim dok su obavljali svoje zadatke.

Koliko je ova donacija vrijedna DVD-u Vodnjan govori podatak da im je zapovjedno vozilo do sada predstavljala Lada Niva, koja zbog tehničkih problema više ne može biti registrirana. Ne samo da će Jumpy postati zapovjedno vozilo, nego će omogućiti i prijevoz devet osoba. DVD Vodnjan u svojem voznom parku ima i kombi Renault Trafic, koji je također dobio kao donaciju prije dvije godine, a najveća im je uzdanica u intervencijama i na terenu navalno vozilo Scam.

Nedavno su vodnjanski vatrogasci s kolegama s Puljštine sudjelovali u gašenju velikog požara kod Jadreški, a u ovoj su godini imali i veće intervencije u Orihi. Iako smo u sušnom razdoblju i mnogi se krajevi bore s požarima, Vodnjanština je za sada pošteđena vatrenih stihija. Ali to ne znači da su članovi DVD-a opušteni i da mirno spavaju – svakodnevno dežuraju, održavaju ophodnje i nadziru područje svog djelovanja. S društvima susjednih područja blisko surađuju nastojeći smanjiti rizik na najmanju moguću mjeru.

DVD Vodnjan ima 38 stalnih članova, od čega 24 operativna. Jedna od aktivnosti u daljnjem radu bit će im i pojačani rad s mladima i malenima, kako bi se tradicija vatrogastva, zajedništva i rada za zajednicu prenijela na mlađe generacije i kako bi se one postupno osposobile za ovaj plemenit poziv.

Odgovori

Pin It on Pinterest