Leron, veliki jubilej Mađunarodnog festivala folklora

U pitoresknoj ulici Forno Grande u Vodnjanu otvorena je u petak (20. kolovoza 2021.) izložba posvećena 20 godina Međunarodnog festivala folklora Leron Zajednice Talijana Vodnjan. Izložba kroz fotografije i novinske članke dnevnika LaVoce del Popolo i Glasa Istre evocira najznačajnije trenutke ove velike i poznate vodnjanske manifestacije.

Otvorenje izložbe su uveličali predsjednik Zajednice Talijana Vodnjan Livio Belci, gradonačelnik Grada Vodnjan- Dignano Edi Pastrovicchio, zamjenica župana Istarske županije Jessica Acquavita, predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije Marin Corva i predsjednica Zajednice Talijana Galižana Diriana Delcaro Hrelja.

Tom je prilikom rečeno da je Leron, kao simbol mira, prijateljstva i bratstva te simbol multikulturalnosti, doveo u Vodnjan stotine folklornih grupa iz cijelog svijeta. I baš zato dvije godine pandemije Covida, koje su onemogućile uobičajeno održavanje festivala upravo kad se obilježavaju jubileji, nisu smjeli ugroziti Leron – on je morao nastaviti živjeti barem kroz alternativne programe.

Livio Belci je podsjetio i da su okosnicu festivala činile folklorne skupine Zajednice Talijana Vodnjan i Zajednice Talijana iz Galižane, Društvo perojskih Crnogoraca „Peroj 1657“ te folklorna skupina Balun iz Vodnjana, a gradonačelnik Pastrovicchio istaknuo je koliko je Leron značajan za Vodnjan, ali i za očuvanje tradicije na međunarodnoj razini.

Na ljetnoj terasi ZT-a Vodnjan održala se potom prezentacija web stranca festivala, a nakon toga su na Narodnom trgu projicirane slike s prethodnih festivala. Projekcija na trgu će biti upriličena i u subotu navečer (21. kolovoza 2021.).          

Odgovori

Pin It on Pinterest