Promovirana likovna monografija Yasne Skorup Krneta

Brijuni, 25. kolovoza 2021. – Likovna monografija „Yasna“ likovne umjetnice Yasne Skorup Krneta, autorice povjesničarke umjetnosti Branke Arh, predstavljena je u nedjelju, 22. kolovoza na Velikom Brijunu.

„Odabir Brijuna za predstavljanje likovne monografije Yasna nije slučajan. Naime, davne 1989. godine bajkoviti ambijent otočja Brijuni rezultirao je snažnom eksplozijom osjećaja i inspiracijom. Tih godina napušteni mletački kaštel, uz podršku odgovornih, pretvorila je u radni prostor. Zapravo u dva mjeseca boravka, srpnju i kolovozu, cijeli Brijuni postali su Yasnin atelijer. U tom iznađenom prostoru tik uz more uredila je ljetni atelijer. Postojao je samo dijalog između umjetnice, štafelaja, platna, šum mora, miris pinija, ptice i novopronađeno spokojstvo koje joj je bilo neophodno nakon povratka iz Švicarske. Nastao je takozvani brijunski ciklus: stara maslina, brijunska aleja, uvala Verige, mletački kaštel, pogled na zaljev… Nedugo poslije Istra je postala istinski izvor njezina nadahnuća i kreativni poticaj“, navela je Branka Arh.

Rad na monografiji, istaknula je Skorup Krneta, pružio joj je priliku da sagleda svoj životni put i shvati kako je umjetnost bila i ostala smisao njenog života. „Ova monografija je u biti mala škrinjica, otvorena knjiga i vrijeme života koje se ispisivalo u hodu. Uvijek sam tražila sjenovita mjesta za svoju lirsku priču. Jedno od takvih sjnovitih mjesta su Brijuni“, rekla je umjetnica govoreći o monografiji i o svom brijunskom ciklusu. Autori fotografija u monografiji su Istog Žorž i Renco Kosinožić.

Početkom rujna bit će upriličeno predstavljanje monografije i u Opatiji, gdje Yasna Skorup Krneta živi i radi u svom atelijeru Yasnasan.

Odgovori

Pin It on Pinterest