Travel+Leisure: Rovinj je jedan od najboljih 17 malih gradova u Europi!

Popularni američki turistički magazin Travel+Leisure objavio je popis 17 najboljih malih gradova u Europi, među kojima se našao i Rovinj. Članak koji potpisuje novinarka Anne Olivia Bauso ističe da šarmantne europske gradiće krase nevjerojatni krajolici, ukusna hrana i još mnogo toga. Dodaje i to da za svaki Pariz, Rim i London postoji stotinu malih europskih gradova koji osvajaju duh njihove nacije; od majušnog islandskog predgrađa okruženog nevjerojatnim krajolicima do drevnog primorskog naselja na Crnom moru, i savjetuje čitateljima da 17 mjesta u Europi dodaju na svoju listu željenih putovanja.

Rovinj opisuje kao gradić čija su pročelja oslikana svijetlim bojama i ulice iskrivljene, s baroknom crkvom na brežuljku. Sve to natisnulo se na malom poluotoku koji čini drevnu ribarsku luku Rovinja – perjanicu istarskog dijela hrvatske obale.

U tekstu se spominju i upravo ulovljene srdele iz Jadranskog mora, poznati lokalni tartufi, vino iz autohtonog istarskog grožđa kao i to da vrijedi posjetiti i obiteljsko imanje, Stanciju Collis te kušati ukusnu malvaziju, maslinovo ulje i kozji sir. Opis završava prijedlogom za posjet Nacionalnom parku koji se prostire po otočju Brijuni i predstavlja izvrsnu ideju za jednodnevni izlet brodićem iz obližnje Fažane.

Popis najboljih malih gradova u Europi:

 1. Zell am See, Austrija
 2. Gangi, Sicilija, Italija
 3. Bled, Slovenia
 4. Rothenburg ob der Tauber, Njemačka
 5. Seydisfjordur, Island
 6. Cadaqués, Katalunija, Španjolska
 7. Sozopol, Bugarska
 8. Saint-Jean-de-Luz, Francuska
 9. Otepää, Estonija
 10. Otranto, Italija
 11. Zermatt, Švicarska
 12. Óbidos, Portugal
 13. Rovinj, Hrvatska
 14. Castelsardo, Sardinija, Italija
 15. Ambleside, Engleska
 16. Pyrgi, Grčka
 17. Telč, Češka Republika

Odgovori

Pin It on Pinterest