Otvorenje sezone lova na bijeli tartuf u Motovunskoj šumi

Udruga tartufara “Istra” poziva Vas u subotu 4.9.2021. godine, s početkom u 8.00 sati na obilježavanje službenog otvorenja sezone lova na bijeli tartuf (Tuber Magnatum Pico), najskuplju podzemnu gljivu na svijetu

Zainteresirani za događaj moći će sa lovcima na bijele tartufe i njihovim psima provesti nekoliko sati u Motovunskoj šumi, najpoznatijem i najvećem jedinstvenom staništu bijelog tartufa na svijetu, doživjeti lov na bijele tartufe, a nakon lova svi sudionici pozvani su na besplatnu degustaciju tartufa koja će se održati na mjesto okupljanja i gdje će se za pripremu koristiti tartufi koji su pronađeni upravo u lovu na kojem su sudjelovali.

Okupljanje i zdravica predviđeni su u 8.00 sati, ulazak u Motovunsku šumu u 8.30 sati. Mjesto okupljanja je ispod sela Ipši (raskrsnica Gradinje – Livade) kod tabele sa oznakom posebnog rezervata prirode. Lov će trajati do 10.30 sati kada će se svi sudionici uputiti na degustaciju tartufa i prigodnu zakusku.

Udruga tartufara “Istra” sa sjedištem u Motovunu okuplja nešto više od sto članova, istarskih tartufara s područja zone tartufa, s trendom povećanja članstva. Kroz svoj rad i djelovanje, udruga štiti prava tartufara i doprinosi zaštiti staništa tartufa te kontinuirano apelira na sve tartufare da se pridržavaju važećih zakonskih odredbi i tartufarstvom bave u skladu s dobrom praksom i uz poštivanje prirode. Udruga se angažirano zalagala za pomicanje početka sezone lova na bijeli tartuf petnaest dana ranije, na 1. rujna, što je i omogućeno pred nekoliko godina, a ta je odluka od velikog značaja za tartufare i za poduzetnike vezane uz tu skupocjenu namirnicu, kao što su ugostiteljski objekti, trgovine tartufima i proizvodima od tartufa te specijalizirane tvrtke za preradu i prodaju tartufa. Budući ove godine taj datum, koji u zoni tartufa tradicionalno predstavlja početak kvalitetne posezone “pada” na radni dan, u udruzi su odlučili službeni početak sezone obilježiti prve sljedeće subote.   


Budući da je broj sudionika na ovom događanju ograničen i provodi se uz poštivanje epidemioloških mjera, mole se svi zainteresirani da se za sudjelovanje na otvaranju sezone lova na bijeli tartuf jave najkasnije do četvrtka 2.9.2021. godine na broj telefona 091 541 6715 (Ivan Vukadinović) ili na e-mail: udruga.tartufara@gmail.com. Sudjelovanje na događanju je besplatno, a suorganizatori ovog događanja su Općina Motovun i Turistička zajednica Općine Motovun.

Odgovori

Pin It on Pinterest