U Motovunu vođeni obilazak Callidovih orgulja iz 1797. godine

U okviru 22. Međunarodnog orguljskog festivala Organum Histriae, u četvrtak 2. rujna 2021. godine s početkom u 17.00 sati će se u Motovunu, pitoresknom srednjovjekovnom dragulju unutrašnjosti Istre, održati vođeni obilazak vrijednih Callidovih orgulja.

U crkvi Blažene Djevice Marije od Servita, koja se nalazi na samom ulazu u starogradsku jezgru Motovuna, privremeno se do povratka u matičnu crkvu Sv. Stjepana Prvomučenika čuvaju vrijedne orgulje koje je 1797. godine izradio Gaetano Callido, najpoznatiji učenik Venecijansko – dalmatinske graditeljske škole orgulja Don Petra Nakića – Pietra Nacchinija. Orgulje su restaurirane 2006. godine uz potporu Ministarstva kulture RH, Istarske županije i regije Veneto u poznatoj radionici Premiata Fabbrica Organi Cav. Francesco Zanin, a nakon obnove pjevališta biti će vraćene na svoju matičnu poziciju.  

Kroz vođeni obilazak za grupu do 15 osoba, voditelji i članovi tima projekta Organum Histriae, magistri orgulja Elena Roce i Krešimir Klarić, sudionike obilaska upoznati će s:

  • Venecijansko-dalmatinskom graditeljskom školom orgulja Don Petra Nakića – Pietra Nacchinija, čiji je Gaetano Callido bio najpoznatiji učenik te će dati uvid u preslike originalnih ugovora i prepiske G. Callida sa Župom Motovun;
  • Andrijom Motovunjaninom – Andreom Anticom Da Montona (glazbenim nakladnikom, tiskarom prve zbirke intabuliranih (prerađenih za orgulje) vokalnih frottola te njegovim značenjem za Motovun, Istru i Hrvatsku – povezano s bienalnim orguljaškim natjecanjem A. Motovunjanin u okviru projekta Organum Histriae;
  • Kratkom koncertnom izvedbom – glazbena demonstracija na orguljama;
  • Sudionici će imati priliku I sami se okušati u sviranju Callidovih orgulja uz nadzor voditelja te će moći dobiti fotografije, koje će se uz njihovu privolu objaviti i na društvenim mrežama organizatora.

Obilazak je besplatan, potrebna je samo vaša dobra volja i radoznalost!

Na obilasku može sudjelovati maksimalno 15 osoba te se prijave, koje su obavezne, zaprimaju putem facebook stranice https://www.facebook.com/organumhistriae ili telefonskim putem, na broj + 385 (0) 98 335 416. Organizatori događanja su Turistička zajednica Općine Motovun i Organum Histriae.

Zasigurno ste uvijek duboko dirnuti kada slušate glazbu na orguljama, osobito u sakralnim prostorima… Možda ste i čuli da je slavni redatelj Alfred Hitchcock rekao kako se, snimajući svoj kultni film Psycho, osjećao kao da vodi publiku svirajući orgulje… Jeste li ikada poželjeli barem nakratko doživjeti kako se osjeća orguljaš koji svira taj najkompleksniji od svih instrumenata, kraljicu instrumenata? Sada to imate priliku doživjeti u Motovunu!

Odgovori

Pin It on Pinterest