Odgovor župana Miletića na temu jučerašnjeg prosvjeda u Puli

u nastavku Vam dostavljamo komentar istarskog župana Borisa Miletića na temu današnjeg prosvjeda u Puli:

„Pravo na javni prosvjed jedno je od temeljnih prava građana u demokratskom društvu, međutim neke od izjava i parola koje su se jutros mogle čuti na Portarati su gnjusne i neumjesne i mjesto im nije ni na ulici. Takav rječnik i optužbe ne želim komentirati, ali osvrnut ću se na, do sada neviđenu pojavu, a to je da nova gradska uprava Grada Pule prosvjeduje sama protiv sebe. Izabrani su da vode Grad i umjesto da preuzmu odgovornost oni sudjeluju na prosvjedima, što dovoljno govori samo po sebi. Prije dva mjeseca započeli smo pregovore oko izmjene društvenog ugovora, a njihov je odgovor bio jednostrana promjena uprave i imenovanje novog direktora bez provedenog javnog natječaja. Također, prošli tjedan sam sazvao koordinaciju gradonačelnika upravo na temu Kaštijuna i promjene vlasničke strukture. Dakle, to što nova gradska vlast priča nije ništa drugo nego ono što smo mi već pokrenuli i započeli rješavati s komunalnim poduzećima, a za što će njima trebati puno više vremena jer nisu upućeni u stanje. Kaštijun i danas radi po propisima na što ukazuju silni inspekcijski nadzori, a problem smrada riješit će se smanjenjem količina organskog otpada u komunalnom otpadu za što treba još malo vremena i strpljenja. Upravo zato inzistiramo na uključivanje svih istarskih gradova i općina u vlasničku strukturu kako bi se neizbježni dogovori lakše postigli. Svjesni smo da ŽCGO Kaštijun, kao iznimno kompleksan i novi sustav gospodarenja otpadom, još uvijek ima određene poteškoće u radu, prvenstveno u jeku turističke sezone i razumijemo građane koji žive o blizini.

Istarska županija ne samo da ne bježi od civilnog nadzora već je davno jedno od svoja dva mjesta u Nadzornom odboru ustupila predstavniku građana koji žive u okruženju Kaštijuna što je puno više od politikantskog prijedloga kojeg je nudila Zelena Istra što se kasnije, na zadnjim lokalnim izborima i potpuno razgolilo i potvrdilo kao politička ambicija Dušice Radojčić.

Kaštijun je jedan od onih složenih, skupih, nezahvalnih i politički delikatnih projekata. Od početka je iziskivao hrabru borbu. Kaštijun i Marišćina susreću se s istim problemima jer su prvi u Hrvatskoj krenuli s novim, naprednim sustavom gospodarenja otpadom. Trpjeli smo udarce i napade, ali ćemo kroz nekoliko mjeseci imati najmoderniji centar za zbrinjavanje otpada u RH. Možda smo radili i na svoju štetu, ali sigurno u korist građana i gospodarstva Istre. Dok smo mi radili neki su podmuklo populistički skupljali političke poene, a sada umjesto da surađuju i doprinesu rješenju, nastavljaju s apsurdnom populističkom retorikom“.

Odgovori

Pin It on Pinterest