Tematska sjednica Skupštine o Kaštijunu u narednih mjesec dana!

Na 2. sjednici Skupštine Istarske županije, održanoj danas u Pazinu, predsjednica Skupštine Sandra Ćakić Kuhar prihvatila je prijedlog Kluba vijećnika IDS-ISU-Zeleni o sazivanju tematske sjednice na temu ŽCGO Kaštijun i gospodarenja otpadom u Istri, upućenog 3. rujna Stručnoj službi Skupštine. Kako je naglasila predsjednica Ćakić Kuhar, tematsku sjednicu sazvat će u roku od 30 dana, a najavila je i organizaciju obilaska Kaštijuna za vijećnike Skupštine kao što je to učinjeno i u prethodnom sazivu

Na temu Kaštijuna se kasnije osvrnuo i vijećnik Robert Velenik (IDS-DDI) izrazivši zaprepaštenje javnim diskursom tijekom prosvjeda na temu Kaštijuna. Prema njegovim riječima, Istra je inače primjer tolerancije, pristojnosti i međusobnog uvažavanja.

– Izravne prijetnje i korištenje djece kao sredstva političkih napada čemu, nažalost, svjedočimo ovih dana, zaslužuju samo žestoku osudu i prijezir. Izražavamo posebnu zabrinutost jer se takvom huliganskom ponašanju priključio i županijski vijećnik SDP-a Danijel Ferić koji je uspio razinu političke komunikacije srozati do samog dna. Govor nasilja, podjela i mržnje kojeg promovira Ferić nikad ranije nije viđen u Istri, poručio je Velenik.

U početnom djelu sjednice, svečano je prisegnuo vijećnik Goran Subotić kao zamjena za vijećnicu Sanju Radolović koje je uputila zahtjev za stavljanjem mandata u mirovanje iz osobnih razloga. Uslijedila su izlaganja načelnika SCZ IŽ Dina Kozlevca i ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo IŽ Aleksandra Stojanovića o aktualnoj epidemiološkoj situaciji u Istri. Rečeno je tako da se u Istri od samoga početka pojave virusa pravovremeno upravljalo krizom jer je županijski sustav civilne zaštite već godinama kvalitetno ustrojen te je jedan od najboljih u državi. Što se tiče turizma, dobra priprema te komunikacija svih ključnih dionika, osigurali su uspješnu sezonu. U jednom trenutku na Poluotoku je boravilo oko 350 tisuća gostiju, ali situacija je cijelo vrijeme držana pod kontrolom te nije bilo prelijevanja zaraze s turističkog sektora na domicilno stanovništvo, a niti obratno. Istaknuta je i odgovornost, kao i dobra procijepljenost stanovništva te je upućen poziv na cijepljenje građanima koji to još nisu učinili.

            Na aktualnom satu, na prijedlog potpredsjednice Skupštine Tamare Brussich, Skupština je podržala inicijativu saborskog zastupnika Emila Dausa o uklanjanju žilet žice koju je Republika Slovenija prije više od četiri godine postavila uz državnu granicu s Republikom Hrvatskom.

Nadalje, bilo je govora o projektu izgradnje Hospicija u Puli, zajedničkom projektu Porečke i Pulske biskupije, Istarske županije i Grada Pule, koji je u završnoj fazi. Naime, u svibnju su završeni građevinski i obrtnički radovi, a u tijeku je postupak javne nabave opreme. Također, na pitanje o tijeku radova na izgradnji domova za starije osobe u Pazinu i Labinu, u čijem financiranju, u omjerima 50:50, sudjeluju spomenuti gradovi i Istarska županija, obaviješteno je kako radovi teku predviđenom dinamikom. U tijeku je i dogradnja i rekonstrukcija Doma za starije u Buzetu, projekt vrijedan 24,7 milijuna kuna, kojeg s 13,6 milijuna kuna financira EU, a preostalih 11 milijuna kuna Županija i Grad Buzet.

Na pitanje što je s dogradnjom Doma za starije osobe Alfredo Štiglić u Puli, istarski župan Boris Miletić je podsjetio da se čekalo četiri godine rješavanje imovinsko-pravnih odnosa s državom, odnosno Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje, vlasnikom nekretnina Doma. Prema njegovim riječima, Istarska županija je poduzela sve nužne preduvjete kako bi se krenulo u njegovu dogradnju, ali se cijelo ovo vrijeme čekao HZMO. Nakon dugogodišnjih zahtjeva i inzistiranja Županije, Vlada RH je u svibnju Istarskoj županiji dostavila Odluku o davanju prethodne suglasnosti ravnatelju HZMO-a za prijenos prava vlasništva nad nekretninama Doma, s Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje na Istarsku županiju, bez naknade.

– U ovome trenutku smo nadomak konačnog rješenja i upravo na današnjoj sjednici Skupštine jedna od točaka dnevnog reda je usvajanje ODLUKE o stjecanju prava vlasništva i suvlasništva na nekretninama koje koriste domovi za starije osobe čiji je osnivač Istarska županija u Puli-Pola, Raši i Novigradu od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, bez naknade, poručio je župan Miletić dodajući kako je procijenjena vrijednost projekta oko 40 milijuna kuna. Navedena je Odluka danas i usvojena.

Jedna od kapitalnih županijskih investicija u tijeku je izgradnja Medicinske škole u Puli pa se postavilo pitanje kada će ista biti okončana. Resorna pročelnica podsjetila je da je izvođenje radova izgradnje školske zgrade započelo u veljači 2020. godine, a završeno je u travnju ove godine. U tijeku je provedba postupka javne nabave opreme, odnosno opće opreme i namještaja, laboratorijske (medicinske) opreme i one multimedijske. Početak nastave u novoj školi očekuje se u sljedećem polugodištu. Što se, pak, tiče, uvođenja novih nastavnih programa, UO za obrazovanje, sport i tehničku kulturu i UO za zdravstvo i socijalnu skrb tražili su mišljenje zdravstvenih ustanova diljem Istre o kadrovima koji im nedostaju i zaključak je bio da su potrebni zdravstveno-laboratorijski tehničari. Sukladno uputama Županije, Škola je pripremila potrebnu dokumentaciju te je upućen zahtjev Ministarstvu znanosti i obrazovanja na nadležno postupanje.  Međutim, MZO je odbilo zahtjev Medicinske škole za uvođenjem novog programa s obrazloženjem da Medicinska škola Pula ne ispunjava prostorne, materijalne i kadrovske uvjete za izvođenje traženog programa. Prema pojašnjenju pročelnice Patricije Percan vjerojatni razlog je što nova školska zgrada još nije gotova, ali od uvođenja novih smjerova neće se odustati.

Jedna od točaka dnevnog reda odnosila se i na rješenje o imenovanju ravnatelja JU Natura Histrice te je imenovana dosadašnja ravnateljica Silvia Buttignoni.

Prema najavi predsjednice Skupštine Sandre Ćakić Kuhar, iduća, svečana sjednica Skupštine održat će se 25. rujna povodom Dana Istarske županije.

Odgovori

Pin It on Pinterest