Puštanjem crnih balona u zrak u Puli obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Puštanjem crnih balona u zrak na pulskome Trgu Portarata u srijedu, 22. rujna 2021. godine tradicionalno je obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u organizaciji Sigurne kuće Istra. Tim simboličnim činom i izvedbom skupine Krav Maga, pod vodstvom instruktora Kristijana Družete, te čitanjem dvaju svjedočanstava, odana je počast svim ubijenim ženama žrtvama obiteljskog nasilja u Republici Hrvatskoj. Učenicima, sudionicima mimohoda, organizatori su podijelili crne maske.

Sudjelujući u mimohodu od Foruma do Slavoluka Sergijevaca potporu ovom značajnom obilježavanju ove su godine uputili gradonačelnik Pule Filip Zoričić, predsjednica Gradskog vijeća Dušica Radojčić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Grada Pule Elvira Krizmanić Marjanović, pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu Anja Ademi, predstavnice Obiteljskog centra, Crvenog križa, Povjerenstva za ravnopravnost spolova, učenici i nastavnici Gimnazije Pula i građani.

„Ove crne maske poručuju: „Poštujmo epidemiološke mjere i ne dopustimo da se iza njih lakše sakriju strah, očaj, tuga i poniženje koje god trpe žrtve obiteljskog nasilja“. Ovi transparenti govore sami za sebe. I danas na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama Sigurna kuća Istra ovim tradicionalnim mimohodom želi i mora upozoriti na svojevrsnu epidemiju obiteljskog nasilja koje je sve surovije i brutalnije i kojemu, na žalost, doprinosi i Covid pandemija“, rekla je glasnogovornica Sigurne kuće Istra Branka Žužić koja ove godine bilježi 15 godina rada.

Ujedno je pozvala žene, i sve koji trpe nasilje, da se bez straha i s povjerenjem obrate Sigurnoj kući Istra na broj 052/500-148 ili na broj policije 192.

U Republici Hrvatskoj u zadnjih 19 godina ubijena 381 žena, žrtva obiteljskog nasilja, a u Istri je u protekle 23 godine ubijeno 16 žena. U prvih osam mjeseci ove godine u Hrvatskoj je ubijeno pet žena žrtava obiteljskog nasilja, a prošle godine za vrijeme tzv. Covid godine njih čak 14.

Uz podršku sudjelovanjem u mimohodu Grad Pula i financijski pomaže aktivnosti koje Sigurna kuća Istra nudi svojim korisnicima. Ove godine u proračunu za Sigurnu kuću namijenjeno je 250.000,00 kuna. Sigurnoj kući Istra Grad je dodijelio prostor za administrativni dio poslova, zatim prostor za Savjetovalište za žene žrtve nasilja i stanove bez naknade koji se koriste kao sklonište za žene žrtve nasilja.

Sigurna kuća Istra s radom je započela 2006. godine uz pomoć Istarske županije i jedinica lokalne samouprave. U skloništu Sigurne kuće Istra u proteklih 15 godina rada smještene su 360 osoba, odnosno 167 žena i 193 djece, psihosocijalnu pomoć, pravnu ili neki drugi vid podrške, zatražilo je tisuću osoba, a Sigurnu kuću telefonom je nazvalo 1.300 osoba.

Fotogalerija na linku:

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=pulskasvakodnevnica&set=a.392757782233464

Odgovori

Pin It on Pinterest