Najavljena izložba – atelje “Mozaik grafika, riječi, tvari”

Izložba – atelje “Mozaik grafika, riječi, tvari”, kao sastavni dio programa obilježavanja XXI. Tjedna talijanskog jezika u svijetu i Dana talijanske kulture koje provodi Generalni konzulat Republike Italije u Rijeci pod pokroviteljstvom Grada Pule, Istarske Županije i Talijanske Unije, svečano će se otvoriti 30. rujna 2021. godine u muzejsko galerijskom prostoru Sveta Srca  u Puli i ostati će otvorena do 30. listopada 2021. , najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije održanoj u Komunalnoj palači.  

Putem izložbe „Mozaik grafike, riječi, tvar“, koju promiče Generalni konzulat u suradnji s Pulskom Zajednicom Talijana, DV-SI „Rin Tin Tin“, Arheološkim Muzeje Istre i Zakladom Reggio Children, želi se osvijestiti hrvatsku javnost o pedagoškoj i obrazovnoj izvrsnosti stečenoj u vrtićima Reggio Emilije.

„Ponosan sam da imamo takav projekt u gradu Puli i kojemu smo domaćini, suorganizatori. Ova filozofija stavlja dijete u središte pozornosti, kao subjekt s jakim razvojnim potencijalima. Obrazovanje, isto tako, ne samo da čuva kulturu, baštinu i tradiciju već čuva i budućnost, a djeca su ona koja pokreću svijet na bolje.“, istaknuo je pulski gradonačelnik Filip Zoričić.

Naime, izložba – atelje „Mozaik grafike, riječi, tvari“ o kojoj su danas, uz gradonačelnika Zoričića i zamjenika gradonačelnika Bruna Cergnula, govorili i pobliže objasnili Davide Bradanini – Generalni konzul Republike Italije u Rijeci, Tamara Brussich – ravnateljica DV – SI „Rin Tin Tin“, Vladimir Torbica – pročelnik za kulturu i zavičajnost Istarske županije, Darko Komšo –  ravnatelj AMI-ja, te, između ostalih, on line Claudia Giudici – izvršna direktorica Reggio Children,  sadržava radove i procese učenja djece gradskih dječjih vrtića Reggio Emilije posvećenih temi grafike i pripovijedanja.

Svi uvaženi sudionici istaknuli su izuzetan značaj u prijenosu novih znanja i iskustava u edukaciji djece, te je kozul Bradanini posebno naglasio značaj ovoj projekta i u kontekstu međusobne suradnje između Pule, Istre s Italijom u razmjeni iskustava i pozitivnih aspekata koji u konačnici doprinose našoj djeci koji kroje budućnost.

Ishodište ovog projekta/izložbe je bolje razumijevanje te prožimanje likovnog stvaralaštva, crteža i riječi.
Riječi, znakovi, tvari koje vidimo očima, koje čitamo, gledamo, slušamo, dodirujemo. Crtež i riječ su kod djece, iako autonomni, zasebni jezici uvijek blisko povezani. Oni su splet koji stvara poetski mozaik.

Osim same izložbe, koja će biti predstavljena na talijanskom i hrvatskom jeziku, ona obuhvaća i ateljee koji će biti ponuđeni dječjim vrtićima koji provode programe na talijanskom i hrvatskom jeziku sa područja grada Pule i Istre. Vođenje izložbe i ateljea bit će od strane odgojiteljica DV-SI “ Rin Tin Tin” i DV “ Pula” koje će prije samog početka imati edukaciju sa voditeljicama iz Reggio Children-a. Ateljei će se odvijati svakodnevno u tri termina, tijekom trajanja izložbe s posebnim naglaskom na obvezu pridržavanja epidemioloških mjera.

U uskom i neodvojivom spoju izložbe pronalazi svoje mjesto i atelijer kao interaktivna strategija učenja koja naglašava neodvojivost teorije i prakse kao neophodnosti kvalitete odgojnog iskustva. Atelijer je svojim različitim postavima te raznolikim pristupima osmišljen i prikladan za jačanje kompetencija odraslih i istraživanje djece i vrlo rane dobi. Nudi djeci, mladima i odraslima istraživanje grafičkih znakova zahvaljujući različitim poticajima i sredstvima – flomasterima raznih oblika, raznih vrsta olovki, bambusove olovke, olovke na bazi tuša – i podlogama različitih materijala konzistencija, oblika, veličina ( papiri raznih gramaža, boja, vrste plastike, metali, kamenje, zemlje) koji imaju sposobnost prihvaćanja grafičkog pokreta reagirajući na nj uvijek na drugačiji, iznenađujući način. Mozaik je taj koji pokreće i aktivira sve osjete: vidjeti, gledati očima, rukama, dodirivati, eksperimentirati i amplificirati zvučnost koja nastaje u susretu poticaja i materijala te ponuđenih sredstava za istraživanje i stvaranje a sve to kako bi se poticalo zadovoljstvo igre, prihvaćanje i iskorištavanja kreativnog trenutka ili slučajnosti koji će proizvesti empatičnost i potaknuti interes, odnosno znatiželju.

Reggio Emilia Approach, je talijanska izvrsnost u ranom i predškolskom odgoju, naobrazbi i metodi rada s djecom, mladima i obiteljima  prepoznata u cijelom svijetu. Filozofija je to koja stavlja dijete kao subjekt sa jakim razvojnim potencijalima, koje uči kroz 100 jezika pripadajućima svim ljudskim bićima koje raste i razvija se u odnosima sa i prema drugima.

Spomenimo da je netom prije same najave izložbe gradonačelnik Zoričić zajedno sa zamjenikom Cergnulom, Počasnim konzulom Republike Italije u Puli Tizianom Sošićem, te predsjednicom Zajednica Talijana u Puli upriličio prijem za Generalnog konzula Republike Italije u Rijeci.

Odgovori

Pin It on Pinterest