POD MENTORSTVOM (TREBALO BI PISATI)

Piše: Sonja Sabol

U današnje vrijeme kada su matematika i hrvatski  samo pojmovnici u školama, želja djeteta pada u drugi plan. Učiš ono što ti kažu, radiš ono što ti govore i ostalo naspram toga nije bitno. Zbog toga kada mlada osoba odlučno odbaci ono što roditelji kažu i odabere pritom snove, ona je u očima roditelja luda.

Roditelji bi trebali biti najveća podrška svojoj djeci, nažalost vremena su se promijenila. Ne samo da su roditelji nezadovoljni već i njihova djeca koja moraju glumiti i glumatati sreću. Na kraju svih izazova i prepreka koje život ionako donosi ta djeca koja su maltretirana, manipulirana i odgajana na način koji roditeljima odgovara su naposljetku izmučena. 

Svako dijete je odraz svoje sreće. Naravno da djeci ne treba sve dati ali isto tako kada je riječ o nekim normama ponašanja koje su u skladu ”mentorstva” roditelja, trebalo bi pomnije propitati. Roditelji nekada s prevelikom ljubavlju djeci samo pogoršaju kvalitetu življenja umjesto da ju poboljšaju. 

Pitanje koje se postavlja jest da li su djeca razvedenih roditelja sretnija od onih koji su i dalje u bračnoj zajednici. Svi se drže te bračne zajednice kao da je luka spasenja, a zapravo velika većina njih je nesretna u istoj. Pojam mentorstva znači neko davanje ali ne i uzimanje.

No roditelji kad- kad daju i nehotice uzmu. Uzmu prekomjernu ljubav, daju premalo ljubavi, uzmu vrijeme dadnu prolaznost u kojoj dijete biva izluđeno i psihički maltretirano od strane oba roditelja. Ego, sačinjava konstantnu borbu, djeca doma gledaju svađe, tučnjave, neka su silovana, neka od te djece kasnije biraju drugačije seksualno opredjeljenje a sve zbog nedostatka… 

Razumijevanje kako smo drugačiji je vrlo rijetko, osoba koja svijet gleda drugačije je jedna od naspram 100, svijet ne priznaje drugačije iako u prirodi jest sve drugačije i priroda više voli nekakvu asimetričnost negoli savršenstvo. 

Biti roditelj nije lako, ali isto tako biti roditelj ne može ni biti svatko. Nažalost svi nekako ispunjavaju tu ”misiju” da se pokažu drugima kako  mogu ali u suštini ne mogu. Jer kako i mogu kada mi imamo masu koja je mlada ali nezainteresirana, mladi ali bez energije i života u sebi, mladi i pomalo nesretni… Imaju sve a nemaju ništa. 

Mentor je čovjek koji je podrška, koji vas priznaje, koji razumije i kada drugi ne razumiju. Mentor je učitelj, mentor je spasitelj, mentor je sve ono što jedna kvalitetna osoba bez predrasuda zapravo jest. Biti čovjek nije lako, biti roditelj je teško ali biti roditelj i mentor je najteže…

Odgovori

Pin It on Pinterest