Istra ponovno u fokusu visokotiražnih medija

Odlične vijesti i dalje pristižu s nama najvažnijeg tržišta: Istra je predstavljena u još jednoj važnoj njemačkoj ediciji.

Welt am Sonntag popularno je nedjeljno izdanje nacionalnog dnevnika Die Welt koji čitateljima nudi najzanimljivije sadržaje o politici, sportu, ekonomiji, kulturi i putovanjima. Novinar Georges Desrues u posljednjem broju od 24. listopadaopisao je Istru kao kulinarski dragulj Jadrana – Schatzkammer an der Adria. Ovaj premium tjednik čije je prvo izdanje objavljeno 1948. godine broji više od 356.000 prodanih izdanja i 1,5 milijuna čitatelja, a Istra je predstavljena na stranici i pol ovog izdanja u kojem cijene oglasa iznose do 80 tisuća eura za jednu stranicu.

Da se dobar glas daleko čuje potvrđuje i velika reportaža u Washington Postu objavljena također u nedjeljnom tiskanom izdanju u nakladi od 459 tisuća te u online formatu. Autorica Anna Mazurek oduševljeno piše o poluotoku na kojem se različiti povijesni utjecaji stapaju u prekrasnu sadašnjost, ne krijući da je posjet već drugog dana obilaska nadmašio sva njena očekivanja. U Istru je stigla u rujnu na svojem prvom međunarodnom putovanju u 17 mjeseci, sa željom da istraži Hrvatsku poznatu po slikovitoj obali i starim gradovima opasanim zidinama. Istražujući povijest ovog kraja, otkrivala je njezine tragove utkane u kulturu i gastronomiju, ali i ljepote prirode u unutrašnjosti poluotoka i na njegovim obalama.

Tijekom 2021. godine u organizaciji Turističke zajednice Istarske županije ostvareni su intenzivniji posjeti novinara, influencera i specijalista iz sektora turizma, a bilježi se i veći broj medijskih objava. U obilazak našeg poluotoka pristizala su poznatija novinarska imena i vodeći visokotiražni mediji, posebno s onih najznačajnijih emitivnih tržišta za Istru.

U osvrtu na ovogodišnju sezonu direktor županijskog ureda Denis Ivošević istaknuo je: „Koncem listopada već se uobičajeno podvlače crte i zbrajaju rezultati turističke godine, a ova nam je godina, za koju se ništa nije moglo sigurno planirati i predvidjeti, donijela iznimne rezultate. Ono što sa sigurnošću možemo istaknuti je da je za uspješnost sezone bila ključna pravovremena i točna komunikacija, orijentirana prema tržištima. Iako govorimo o kriznoj i pandemijskoj godini, Turistička zajednica Istre po svim je kriterijima realizirala veće aktivnosti pa čak i u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Promatrajući medijsku vrijednost objavljenih sadržaja ostvarena je i dosad najveća vrijednost. S ciljem da se ovakva medijska prisutnost zadrži i opravda reputacijska snaga regije, ovaj se posao nastavlja nesmanjenim intenzitetom.“

Komentirajući godinu pred nama Ivošević je dodao: „Pogled prema narednoj 2022. godini zasigurno će biti izazovan, a neizvjesnost oko pandemije Covida-19 i nadalje tema broj jedan. Ono što je sigurno, ukoliko se ne pojave neki novi neistraženi sojevi, i uz istaknut problem radne snage u cijeloj Europi, jest da se konkurencija vraća na scenu i da će nastup destinacija biti snažan, pitanje je s kojim i kakvim cijenama će izaći pred publiku“,

I ove, netom objavljene reportaže o Istri donose potreban vjetar u leđa i dodatni zamah u jesensko-zimskom periodu kada se naši gosti prisjećaju ljetovanja i razmišljaju o novim putovanjima. Na državnoj njemačkoj televiziji ARD u udarnom nedjeljnom terminu upravo je premijerno prikazana emisija u trajanju od 90 minuta čije će se emitiranje ponoviti nekoliko puta i to na nekoliko televizijskih kanala ove medijske kuće.

Protekle nedjelje je i Kurier Austria posvetio stranicu i pol Istri, dok je za studeni u pripremi objava u  izdanju A la Carte, gourmet magazinu koji također izlazi u Austriji, s pričom o istarskim vinskim cestama i istarskim vinarima na čak pet stranica.

Washington Post:

On Croatia’s Istria peninsula, a variety of historic influences meld into a beautiful present

Odgovori

Pin It on Pinterest