Najava prometne akcije kontrole brzine kretanja

Kako bi se povećala sigurnost u cestovnom prometu i smanjilo stradavanje, na području Policijske uprave istarske u četvrtak, 28. listopada od 10 do 14 sati, provest će se prometna akcija pojačanog nadzora brzine kretanja vozila.

U prvih devet mjeseci ove godine policijski službenici utvrdili su ukupno 27.833 prometna prekršaja, od čega je bilo najviše prekršaja prekoračenja brzine kretanja – 10.372 prekršaja. Nepropisna ili neprilagođena brzina kretanja jedan je od glavnih uzročnika prometnih nesreća s najtežim posljedicama pa je tako u prvih devet mjeseci zbog nepropisne ili neprilagođene brzine poginulo šest osoba, dok su 42 osobe zadobile teške,  140 osoba lakše tjelesne ozlijede

Budući da se većina najtežih prometnih nesreća događa upravo zbog vožnje nepropisnom ili neprilagođenom brzinom, pozivamo građane da poštuju prometne propise i budu odgovorni sudionici u prometu. Zapamtite:

  • Brzina određuje težinu sudara. Čak i malo povećanje brzine povećava rizik od ozljeda.
  • Pješaci imaju 90% šanse preživjeti nalet vozila pri brzini od 30 km/h te manje od 50% šanse preživjeti nalet vozila pri brzini od 50 i više km/h.
  • Prevelika brzina glavni je uzrok smrtnog stradavanja u prometnim nesrećama. O tebi ovisi želiš li ostati živ i sačuvati živote drugih. 

Odgovori

Pin It on Pinterest