Dani Dostojevskog u Puli: izložba “Oboji Dostojevskog” i ekranizirane “Bijele noći”

U povodu obilježavanja 200. godišnjice rođenja F. M. Dostojevskog, rođenog 11. studenog 1821., Centar ruskoga jezika i kulture “Institut Puškin” (Filozofski fakultet Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli) u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Pula od 1. do 15. studenog 2021. organizira manifestaciju Dani Dostojevskog.

Izložbu Obojimo Dostojevskog u utorak, 2. studenog 2021. u 18 sati u Središnjoj knjižnici otvorit će dr. sc. Irena Mikulaco, voditeljica Centra “Institut Puškin”, uz glazbeni program studenata Muzičke akademije u Puli. Otvorenje će se održati uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Izložba će se moći razgledati, i bojati, do 14. studenog u radno vrijeme Središnje knjižnice.

O izložbi (Umjetnici: Nika VelegzhaninovaIgor Knyazev)

Svijet Dostojevskog obično se percipira u prigušenim, tmurnim sivo-smeđim tonovima, ali zapravo, u djelima Dostojevskog ima raznih boja, njegov Peterburg nije uvijek sumoran, njegovi junaci odjeveni su u šarenu odjeću svijetlih tonova, koja odgovara njihovu vremenu i modi. Smatrajući da je odjeća bitna odlika lika, Dostojevski je detaljno opisao odjeću svojih likova, često ističući neki važan detalj (npr. Raskoljnikova kapa, Sonečkin šal, Miškinov ogrtač). Sam Dostojevski bio je vrlo izbirljiv u odabiru odijela, obraćao se najboljim krojačima, volio je skupo donje rublje, pratio modu, bio svjestan novih modnih trendova. Ponekad je svoj ukus prenosio na svoje likove (Raskoljnikov je nosio kaput od Šarmera, krojača koji je šio za Dostojevskog, Miškin je nosio sako sličan onom kakav je imao Dostojevski itd.). Bojeći odjeću Dostojevskog i njegove likove uz citate iz njegovih djela, posjetitelji će upoznati navike Dostojevskog i ukus njegovih likova. Razigrani element izložbe omogućit će da se malo slobodnije sagleda spisateljsko stvaralaštvo, a mogućnost sustvaranja promijenit će percepciju njegovih tekstova.

U četvrtak, 4. studenog 2021. u 18 sati u multimedijalnoj dvorani Središnje knjižnice bit će prikazan film Bijele noći iz 2017. godine. Radi se najnovijoj ekranizaciji, čiji su redatelji Т. Voroneckaya i А. Bogatyrev. Film je na ruskom jeziku bez titlova. Ulaz na projekciju je slobodan, no zbog provođenja epidemioloških mjera broj mjesta je ograničen (prijave: programi@gkc-pula.hr).

Odgovori

Pin It on Pinterest