INTERVJU- DINO RAĐA, TALENT JE DAR S KOJIM SE NAPROSTO RODIŠ

Piše: Sonja Sabol

Dino Rađa osvajač dvije olimpijske medalje, svjetski prvak, višestruki prvak Europe te uspješan NBA igrač. Veliki ljudi nisu veliki bez razloga, krase ih odlike poniznosti, vjere i ljubavi, zbog toga uspjeh dobiva na značaju a oni na pobjedi!

Dino Rađa velikan hrvatske košarke, mislim da vaše ime u današnje vrijeme rijetko tko može nadmašiti, kakve su današnje generacije s obzirom na to da je rijetko tko od njih predan košarki i žarko želi uspjeti neovisno o izazovima. Vaše profesionalno oko i karijera, što mogu reći više o tome?

Današnje generacije su definitivno drugačije. Puno toga im je dostupno i teško je zadržati fokus isključivo na košarku.Stalno zure i lete za novcima, preskaču stepenice i osnove. Roditelji i menadžeri ih guraju najčešće nerealno jer su u glavi Toni, Dražen i Luka Modrić a nitko ne gleda da su u njihovim generacijama tisuće klinaca završile drugačije.

Kada ste igrali košarku, da li je bilo trenutaka kada vam je svega bilo previše, da li medija ili određenih ljudi. Ipak, dali ste sve od sebe i zasluženo otišli u legendarnu povijest, ostavili ste nasljeđe iza sebe.

Nikad mi nije bilo previše. Dapače, uvijek se ostajalo nakon treninga i dolazilo ranije da bi se igrali basketi. Košarka je bila i ostala ljubav a novci nisu nikome padali na pamet dok nisu sami došli u jednom trenutku.

 U sportu je važna disciplina, fokus, predanost, ustrajnost, zapravo jedna psihološka igra zar ne?

Definitivno, psihički aspekt je faktor koji odvaja dobre igrače od zvijezda. Dobar i loš igrač se razlikuju po broju ponavljanja i talentu ali zvijezda ima nešto u glavi što se ne može naučiti. S tim se rodiš.

 Baš kao što kocka označava gubitak ili pobjedu tako i košarka. Ili gubite ili dobivate, nema politike, samo brojevi i to je najpoštenije. Slažete li se?

Generalno je tako i tako bi trebalo biti. Ipak, ponekad ima situacija kad ti sudac odluči jednu loptu koja može značiti pobjedu ili poraz. Nenamjerno ili namjerno.

 Važno je igrati, raditi, trenirati srcem, kada je ujednačen balans srca i uma sve se postiže?

Kao što sam napisao ranije ljubav prema sportu je najvažnija. Kad voliš to sto radiš sve je lakše.

 Koliko je tu bilo odricanja, znoja, suza, pa čak i krvi ako se mogu tako izraziti … Ali isplatilo se! Svjetski prvak, a opet susretljiv i srdačan. Može se! Koliko je važno ostati na tlu, biti čovjek bez obzira na uspjeh?

Odricanja su sastavni dio bilo kojeg sporta. Dugi niz godina moraš se odreći svakodnevnih dječačkih gluposti i mladenačkog slobodnog života. Međutim sport je prekrasan jer te nauči životu jako puno. Timski radiš stvari i ovisiš o drugome pa možeš to prenijeti kasnije na život.

Čemu trenutno posvećujete najviše vremena i što bi savjetovali sportašima, ponajprije košarkašima željnih uspjeha kao što je vaš?

Trenutno sam najviše posvećen obitelji a savjet ima samo jedan. Rad, rad i samo rad. Broj ponavljanja je majka uspjeha.

Hrvatska može biti ponosna na ljude poput Dine, ipak uspjeh van granica je rijedak poput dijamanta.

No itekako je moguć, od čovjeka se traži predanost, volja, rad a kad- kad i inat kako bi mogao učiniti i ono nemoguće! Uspjeh nije samo stepenica do slave već priznanje za sav mukotrpan rad, suze, krv i znoj…

Brojke, one definiraju cijelost, cilj, fokus, svrhu, odlučnost, na kraju pobjedu. Nema politike, netko gubi, netko pobjeđuje baš kao u kocki.

Dino Rađa je ostavio nasljeđe iza sebe, pri tome on je vrlo jednostavan čovjek koji zna što znači biti velik!

Odgovori

Pin It on Pinterest