Koncertni performans „PROCESS ISpainT(H)ING?!_0.2“ u Dnevnom boravku Rojca

ponedjeljak 20. prosinca u 19 sati, u Dnevnom boravku Rojca, održat će se koncertni performans „PROCESS ISpainT(H)ING?!_0.2“. Cijeli program prenosit će se uživo u programu Radio Rojca. Više o samome koncertu:

Koncertni performans: event kompozicija oblikovana u realnom vremenu

Vrijeme: ponedjeljak 20. prosinca | 19 sati
Mjesto: Dnevni boravak Rojca – prijenos uživo na Radio Rojcu

Luka Žužić – trombon

Miroslav Tovirac – bas gitara, fx, elektronika

Marko Grbac Knapić – semplovi, fx, elektronika

Neven Radaković – Rhodes el.klavir, fx, elektronika

Marco Quarantotto – bubnjevi, udaraljke


Tonski tehničar: Dean Pavletić – Tone
Tehnička potpora: AudioLab d.o.o.
Umjetnički voditelj i autor koncepta: Neven Radaković

Projekt „PROCESS ISpainT(H)ING?!“ usmjeren je na procesualnost – umjetničko-istraživački proces kao ključno – nepredvidivo, otkrivajuće i (potencijalno) transformirajuće iskustvo. Konceptualno i teorijski oslanja se na Soundpainting, multidisciplinarni znakovni jezik za skladanje u realnom vremenu (autora Waltera Thompsona) – s ciljem stvaranja i razvijanja novog, autorskog „ISpainting“ znakovnog jezika (IStrian soundpainting), okupljajući glazbenike, skladatelje i soundart umjetnike koji djeluju na polju ekperimentalne, improvizirane glazbe, intermedijalne i hibridne umjetnosti, a koji su na ovaj ili onaj način vezani uz Istru (IS).

U izvedbenom aspektu projekt „PROCESS ISpainT(H)ING?!“ kreće se na razmeđi glazbe, soundarta, performans arta i glazbenog teatra, mjenjajući umjetničko-izvedbene forme i izvođačke formacije od izvedbe do izvedbe, ali uvijek zadržavajući zajednički nazivnik u eksperimentoj i improvizacijskoj kompoziciji, otvarajući performativi prostor za susret i prožimanje inovativnih i radikalnih autorskih senzibiliteta, koncepata i estetika umjetnika koji u danom trenutku čine autorsko-izvođački korpus. Svaka nova izvedba, metodološki i organizacijski navezana je na umjetničko istraživanje i umjetničku rezidenciju, kroz koje se svaka nova event kompozicija konceptualizira. Tako će ovom koncertnom performansu prethoditi dvije metodološke faze: umjetničko istraživanje „Improvizije_0.3“, te umjetnička rezidencija „PROCESS ISpainT(H)ING!?_0.2“, koja od 17. – 20.12. okuplja petero istarskih umjetnika-skladatelja-izvođača: Luku Žužića, Miroslava Tovirca, Marca Quarantotta, Nevena Radakovića i Marka Grbca Knapića.

U središtu pozornosti umjetničkog istraživanja „Improvizije_0.3“ je razvoj midi instrumenta koji se temelji na aproprijacijskim strategijama, procesima i tehnikama. Aproprojacija (prisvajanje) podrazumijeva korištenje „tuđih“ (konretnih) zvučnih mikroelemenata, kompozicijskih microstruktura, motiva i isječaka, pretvarajući ih u autorske i samosvojne, manipulativnim i intervencijskim kompozicijskim tehnikama. Rezultat takvog procesa donosi posve novu paletu konkretnih zvukova („musique concrete“), koji u svojoj ukupnosti čine instrument koji na neki “uvrnuti” način funkcionira kao veliki suvremeni mješoviti (meta)orkestar.

ISpainting znakovni jezik za skladanje omogućava prilagodbu svakojakim instrumentima (pa tako i ovom opisanom midi instrumentu), svekolikim različitim autorsko-umjetničkim estetikama i senzibilitetima, personalizirajući postojeće koncepte i sam znakovni jezik, obzirom na vrstu i fleksibilnost instrumenata, ali i sam pristup autora-umjetnika-izvođača zvuku, odnosno, svom instrumentu.. Na taj način omogućava aleatorične i paralelne performativne zvučne radnje, u jednako mjeri kao i one sinhronizirane – rezultirajući uvijek novim event kompozicijama koji se, dakako, oblikuju isključivo u trenutku izvedbe. Za razliku od Soundpaintinga i drugih sličnih znakovnih jezika za skladanje („Conduction“ autora Lawrence D. „Butch“ Morrisa, „Ritmo y percussion con senas“ autora Santiaga Vazqueza itd.) ISpainitng omogućava skladatelju-dirigentu istovremeno oblikovanje, vođenje i sudjelovanje u izvedbi. ISpainting znakovni jezik koristi samo jednu ruku u znakovnoj komunikaciji, te ostavlja prostora da osoba, ili, u onom nekom zamišljenom idealu prema kojem stremi, osobe koje oblikuju izvedbu, ujedno u njoj sudjeluju svirački kao dio ansambla.

Organizatori: udruga Rondo Histriae, Savez udruga Rojca

Glavni producent: Neven Radaković

Izvršni producenti: Mia Đurčević, Jan Franjul

Produkcija: Udruga Rondo Histriae, Soundpainting platforma Pula 2021., Savez udruga Rojca

Program je realiziran u sklopu „Ciklusa koncerata Nove, ekperimentalne i improvizirane glazbe“ i „Ciklusa umjetničkih istraživanja“ Soundpainting platforme Pula kojeg organizira udruga Rondo Histriae.

Autor i voditelj projekta: Neven Radaković

Ulaz je ograničen na 15 osoba te je potrebna prijava putem maila: info.surojc@gmail.com. Ulaz samo uz predočenje EU COVID potvrde.

Program je realiziran uz financijsku potporu Upravnog odjela za kulturu i razvoj civilnog društva grada Pula-Pola, Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije, Ministarstva kulture i medija RH-a te zaklade Kultura nova.

Odgovori

Pin It on Pinterest