Grad Pula započeo s rješavanjem radioaktivnog plina radona u Osnovnoj školi Giuseppina Martinuzzi

Zahvaljujući Gradu Puli u Osnovnoj školi Giuseppina Martinuzzi u petak, 17. prosinca 2021. godine započeli su radovi na rješavanju pitanja štetnog plina radona čija je prekomjerna koncentracija unutar zgrade otkrivena još 2014. te, ponovnim mjerenjima, potvrđena 2019. godine. U rješavanje toga gorućeg pitanja posebno su se angažirali zamjenik gradonačelnika iz redova talijanske nacionalne manjine Bruno Cergnul, zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić u Gradu Puli zadužena za zdravstvo, socijalnu skrb, sport i mlade te nadležna pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Elvira Krizmanić Marjanović.

„Otkako smo preuzeli upravljanje Gradom Pulom, početkom lipnja ove godine, rješavanje nedopuštenih vrijednosti radona u talijanskoj Osnovnoj školi Giuseppina Martinuzzi jedan je od naših prioriteta. Doista je neprihvatljivo da naša djeca svakodnevno borave u školi u kojoj su vrijednosti toga štetnog plina viša od “dopuštene” razine. Sretan sam što smo u tome uspjeli i što su danas u toj školi napokon započeli radovi. Razina radona nigdje ne bi smjela biti previsoka, ali kada su u pitanju naša djeca moramo dodatno brinuti o njihovom zdravlju“, zadovoljno je poručio gradonačelnik Filip Zoričić.

Predviđeno je da se izvedbom šest bunara u vanjskom i unutarnjem prostoru te sustavom  ekstraktora stvori razlika u tlaku ispod zgrade kako bi se spriječilo da radon ulazi u zgradu kroz postojeće mikro pukotine. Planiran je iskop jame u interijeru i/ili eksterijeru odgovarajućih dimenzija, postava cijevi, zatrpavanje jame i izvedba cjevovoda s ventilatorom postavljenim na pročelje zgrade.

Izvođač radova je tvrtka Roveria usluge, a ukupna vrijednost iznosi 312.100,00 kuna s PDV-om.

Odgovori

Pin It on Pinterest