Pozivaju se građani da potpišu Ugovor za korištenje urbanih vrtova

Grad Pula dodijelio svih 88 vrtnih parcela za urbane vrtove

Grad Pula jučer je objavio Listu prvenstva za dodjelu vrtnih parcela na korištenje u sklopu   Urbanih vrtova na Gregovici, a temeljem 2. Javnog poziva za podnošenje zahtjeva za davanje vrtnih parcela na korištenje.

Građani koji su dobili vrtne parcele na korištenje pozivaju se na potpisivanje Ugovora koje će biti moguće svaki radni dan od 9:00 do 15:00 sati u Upravnom odjelu za prostorno planiranje i zaštitu okoliša, soba 13, a prema prethodnoj najavi na broj telefona 371-877 ili 371-886.  Nadležni Upravni odjel će putem e-maila izvijestiti sve građane koji su dobili vrtnu parcelu na korištenje.

Podsjetimo, nakon provedenog prvog javnog poziva u proljeće ove godine,  preostale su za podjelu građanima na korištenje još 32 vrtne parcele. Javni poziv bio je objavljen 26. listopada 2021. i trajao do 25. studenog 2021. godine.

Na predmetni Javni poziv prijave je uputilo 60-ak zainteresiranih građana te su sve vrtne parcele dodijeljene na korištenje. Riječ je o parcelama veličine oko 50 metara četvornih, a namijenjene  su građanima koji za vlastite potrebe žele uzgajati povrće, jagodičasto voće, začinsko bilje, cvijeće i slične kulture. Pripremljene parcele daju se na korištenje na rok od dvije godine s mogućnošću produljenja, uz godišnju naknadu od 50,00 kuna za parcelu i 200,00 kuna za vodu.

Urbani vrtovi grupirani su u tri  skupine, svaka od 20 do 30 parcela i zonu Društvenog vrta, a svaka skupina ima posebnu kućicu za alat, uključujući i potreban alat uz mogućnost korištenja vode za zalijevanje sa zasebnim vodomjerom. Cijelo je područje primjereno ograđeno, a svi korisnici imaju svoj ključ.

Vrtlarenje je jedna od rijetkih aktivnosti koja nema niti jednu negativnu stranu, već brojne koristi, poput bio i eko proizvodnje hrane, održivog razvoja do socioekonomskih prednosti i utjecaja na psiho-fizičko zdravlje ljudi. U odnosu na trenutno vrlo izražene klimatske promjene i njihov utjecaj na okoliš i zdravlje, ovakav način korištenja zemljišta ima i vrlo pozitivan utjecaj na povećanje bioraznolikosti, smanjivanje ekološkog otiska, a ujedno doprinosi  i većoj kvaliteti života u urbanim sredinama. 

Prilika je to i za razmjenu vrtlarskih iskustava,  stjecanje novih znanja, povezivanje građana i druženje na svježem zraku, što pokazuju iskustva sadašnjih korisnika.

Grad Pula ovime je dodijelio svih 88 vrtnih parcela za urbane vrtove.

Odgovori

Pin It on Pinterest