Za obnovu pročelja Grad Pula izdvaja 3,7 milijuna kuna u 2022. godini

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Pule u 2021. godini, održanoj u ponedjeljak, 20. prosinca, gradski vijećnici jednoglasno su usvojili Odluku o uvjetima, kriterijima i postupku za sufinanciranje Programa obnove pročelja građevina na području Grada Pule kojom se proširuje zona prioriteta 1 i uvodi Zona prioriteta 2, izvan obuhvata zaštićene kulturno – povijesne cjeline.

„Ovo je dobar put, grad moramo srediti. Ceste, pročelja i fasade moraju biti uredne od Verude, centra, Monte Zara, rive, Tršćanske, do Rakovčeve i Stankovićeve. Uz europske i druge fondove i Grad se sam treba kreditno zadužiti“, smatra gradonačelnik Pule Filip Zoričić. Dodao je kako je u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine razgovarao o izmjenama zakonske regulative kako bi se već u 2022. godini omogućilo da i krovovi podliježu natječaju za sufinanciranje, dok je s ministricom kulture RH razgovarao o mogućnostima obnove pročelja starih kulturno-povijesnih zgrada u Puli.

Kako je pojasnila nadležna pročelnica Upravnog odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Ingrid Bulian značajno se povećava najveći iznos i postotak sufinanciranja obnove uličnih pročelja i postranih pročelja vidljivih s ulice, a  zgradama na uglu sufinancira se obnova za oba ulična pročelja ukoliko zadovoljavaju propisane uvjete. Zgrade koje se nalaze se u zonama prioriteta, a kojima obnova uličnog pročelja i postranih pročelja vidljivih s ulice prelazi ukupni iznos investicije od 800.000,00 kuna, dodatno se sufinanciraju s 20 posto. U obnovu pročelja ulazi i obnova/zamjena stolarije/bravarije koja se također sufinancira. Pojednostavljuje se prijava i dokumentacija za građevine izvan zaštićene kulturno – povijesne cjeline na način da se propisuju opća pravila oblikovanja, a od dokumentacije dostatan je elaborat obnove s pripadajućim troškovnikom.

Za realizaciju Programa obnove pročelja u 2022. godini planirano je 3.760.000,00 kuna.

Usvojena je i Odluka o privremenoj zabrani građevinskih radova prema kojoj će potpuna zabrana radova na snazi bili od 15. srpnja do 15. kolovoza 2022. godine, dok će od 1. do 14. srpnja te od 16. do 31. kolovoza radovi biti dozvoljeni s ograničenim vremenom od 9 do 17 sati te subotom od 9 do 14, sati, dok nedjeljom, blagdanima i neradnim danima i dalje neće biti dozvoljeni građevinski radovi. S odlukom su se, podsjetimo, prethodno usuglasili građevinari, ali i predstavnici turističkog sektora.

„Imali smo tri važna sastanka s novom udrugom građevinara, sa cehom građevinara i s predstavnicima turističkog sektora. Uz 52 primjedbe pristigle na e-savjetovanje došli smo do ovog prijedloga odluke. Smatram da smo kompromisno puno toga pokrili. Ukoliko se pokaže potrebnim, odluku s vremenom možemo revidirati i doraditi“, rekao je gradonačelnik Zoričić.

Gradsko vijeće je s 20 glasova za donijelo odluku o pokretanju izrade Urbanističkog plana uređenja Karšiole za neizgrađeni dio građevinskog područja sjeverno od pulskog zaljeva, od Vallelunge, Padulja, Velog Vrha, Katairne Monumenti do Štnjana.

Obrazlažući prijedlog odluke nadležna pročelnica Ingrid Bulian pojasnila je kako je čitavo područje u vlasništvu Grada Pule i privatnih vlasnika.

„Izradom UPU Karšiole želi se u sadašnjem neizgrađenom i neuređenom području omogućiti realizacija zone s prepoznatljivim gradskim identitetom, osigurati mogućnost realizacije središnje višefunkcionalne zone, novog gradskog središta od posebne važnosti za daljnji razvoj u narednom razdoblju. Povezivanjem Štinjana s Pulom pokrenut će se kotač razvoja i u tom dijelu grada“, rekla je pročelnica Bulian.

Usvojena je i nova Odluka o davanju stanova u najam kojom se mijenja iznos mjesečnih primanja koje podnositelj zahtjeva ne smije prelaziti, prihod samca ne smije prelaziti iznos od 90 posto prosječne mjesečne neto plaće po zaposlenom u pravnim osobama u Republici Hrvatskoj na dan objavljivanja Javnog poziva, dok za višečlano domaćinstvo taj iznos ne smije prelaziti 50 posto prosječne neto plaće po članu obiteljskog domaćinstva. Nadalje, u novoj odluci podnositelju zahtjeva pripada jedan bod za svaku godinu prebivanja na području Grada, umjesto dosadašnjih tri boda te je utvrđeno da će podnositelj dobiti 0,5 boda za svaku godinu radnog staža.

Na sjednici je usvojen i godišnji plan davanja koncesija za 2022. godinu te srednjoročni (trogodišnji) plan o davanju koncesija prema kojima Grad Pula neće davati koncesije do 2024. godine.

Odgovori

Pin It on Pinterest