Obilježavanje Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice i Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice!

Foto: preuzeto sa: https://necurak.hzjz.hr

Obilježavanje Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice i Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice (treća subota u mjesecu siječnju – proglasio Hrvatski sabor 2011.) prilika je da podsjetimo javnost, a posebno žene, na važnost redovitih ginekoloških pregleda i na cijepljenje protiv HPV-a, kako bi zahvaljujući preventivnim mjerama izbjegli pojavu bolesti i smrti od raka vrata maternice – bolesti koja ne treba postojati

Za razliku od nekih drugih sijela raka, glavni uzročnik raka vrata maternice je poznat, a to je dugotrajna kronična upala rodnice i vrata maternice uzrokovana humanim papiloma virusom (HPV) koji se prenosi spolnim putem. Najopasniji za razvoj raka su visokorizični tipovi HPV-a (najčešće tip 16 i 18) dok niskorizični tipovi uzrokuju anogenitalne bradavice (kondilome). Ako HPV infekcija ne nestane već prijeđe u kroničnu upalu, s vremenom (10-15 godina) stanice vrata maternice se mijenjaju, postaju sve zloćudnije te se na kraju razvija rak vrata maternice.

HPV infekciju ni nepravilne stanice vrata maternice žene ne proimjećuju – nema znakova bolesti. Znakovi bolesti javljaju se kad je rak već razvijen. Promjene na stanicama (koje još nisu rak) mogu se jedino otkriti prilikom redovitih ginekoloških pregleda i to Papa testom. Papa test je brza, jednostavna i neinvazivna medicinska pretraga kojom ginekolog uzima obrisak rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice te ga šalje na citološki pregled. Stadiji koji prethode raku vrata maternice lako se i uspješno liječe.

U prošlih 10 godina u prosjeku godišnje u Istarskoj županiji 31 žena oboli od nekog oblika ove bolesti i to 18 žene obole od raka vrata maternice (incidencija 16,8/100.000),  a 13 žena od početnog oblika raka tzv. karcinoma in situ. Od raka vrata maternice umre godišnje 7 žena (stopa 6,6/100.000). Bilježimo pad incidencije raka vrata maternice, kao i ostale razvijene zemlje.U ukupnoj ženskoj populaciji rak vrata maternice na jedanaestom je mjestu (prosjek 2010.-2019.). Kada se otkrije ova bolest, kod žena mlađe dobi samo je u 38% riječ o raku, a ostalo je početni oblik, dok je kod žena iznad 50 g. rak kod njih 78,7%. U oboljelima od raka vrata maternice 66,5% su žene u dobi iznad 50 godina, a kod oboljelih od blažeg, početnog oblika raka žene te dobi čine samo 26,2%. Također 85,9% umrlih od raka vrata maternice je u dobi 50 i više godina. Navedeno ukazuje žene i nakon menopauze trebaju više voditi računa o svom zdravlju te redovito odlaziti na ginekološke preglede.

Pozivamo roditelje – cijepite svoju djecu protiv ove bolesti koja ne treba postojati.

U školskoj godini 2021./2022. cijepljenje protiv HPV-a besplatno je i neobavezno za djevojčice i dječake u 8. razredu osnovne škole. Također ovisno o raspoloživosti cjepiva, za sve osobe nakon osmog razreda osnovne škole do 25. godine starosti.Dječaci osim što mogu biti prijenosnici bolesti, mogu oboljeti od anogenitalnih bradavica i drugih sijela raka uzrokovanih HPV-om (anus, penis, orofarinks). Osim navedenih raka anusa i orofarinksa, kod žena HPV može, uz rak vrata maternice, uzrokovati rak stidnice i rodnice.  Liječnici specijalisti školske i adolescentne medicine Nastavnog zavoda provode edukaciju roditelja učenica i učenika osmih razreda i savjetuju cijepljenje. Ako ste učenik/ca (roditelj) i redoviti student/ica, informirati se i cijepiti možete kod nadležnog školskog liječnika Nastavnog zavoda, a svi ostali mogu se javiti epidemiolozima Zavoda ili izabranom liječniku.

Rak vrata maternice može se spriječiti

redovitim ginekološkim pregledom

(Papa test svake tri godine i HPV test nakon 30.g. života) te

cijepljenjem protiv humanog papiloma virusa (HPV).

Za više informacija o ovoj bolesti, prevenciji i liječenju posjetite https://necurak.hzjz.hr/

Žene koje duže od tri godine nisu bile na ginekološkom pregledu

– DOGOVORITE PREGLED, jer Vam on može spasiti život.

Imate li izabranog ginekologa?

Žene  u zreloj i starijoj dobi  – NE ODGAĐAJTE odlazak na preventivne ginekološke preglede

jer se ovim pregledima, osim sprječavanja raka vrata maternice,

mogu naći i liječiti druge bolesti i stanja koje ugrožavaju život (druga sijela ginekološkog raka – jajnici, trup maternice) ili

narušavaju kvalitetu života (npr. bježanje mokraće zbog spuštanja maternice).

Svjetska zdravstvena organizacija je u studenom 2020. usvojila Globalnu strategiju za ubrzanje eliminacije raka vrata maternice (eliminacija definirana kao stopa incidencije <4/100.000 žena). Očekuje se da 90% djevojčica do 15 godina bude u potpunosti cijepljeno protiv HPV-a, a 70% žena u dobi do 35 g. obavi preventivni pregled.

Australija ulaže napore da 2035.g. postane prva zemlja koja će eliminirati ovu bolest.

Odgovori

Pin It on Pinterest