Trezor nagrade Libar za vajk obogaćen još jednim književnim nobelovcem

Od danas se i memoari Pabla Nerude posebno čuvaju u Trezoru nagrade Libar za vajk u knjižnici medulinske Osnovne škole dr. Mate Demarina

U srijedu, 2. veljače 2022. u knjižnici Osnovne škole dr. Mate Demarina u Medulinu, svečano je u Trezor nagrade Libar za vajk, kojem je ova školska knjižnica matično mjesto, položena knjiga “Priznajem da sam živio” Pabla Nerude, nositeljica titule Libar za vajk 2020./21.. Uz direktoricu Sajma, Magdalenu Vodopija, događaju su prisustvovali direktor Turističke zajednice općine Medulin, Enco Crnobori, ravnateljica škole Emanuela Pinzan Chiavalon i knjižničarka škole, Dušanka Đokanović.

Libar za vajk, jedinstvena nagrada publike Sajma knjige, od 2019. godine ima i jedinstveno mjesto gdje, poput najvećeg blaga, pomno čuva svoje nagrađene knjige. Radi se o Trezoru nagrade Libar za vajk, koji se, i to ne slučajno, nalazi u knjižnici OŠ dr. Mate Demarina u Medulinu. Naime, zaštitnici Trezora, a i pokrovitelji nagrade su upravo Općina Medulin, Turistička zajednica općine Medulin i Arena Hospitality Group, kao najduži partner Sajma kada je riječ o ovoj nagradi. 

Publika je od osnutka Sajma naša pokretačka snaga. Zato smo ovu nagradu, koja je utemeljena 2015. godine, odmah dali u ruke naše publike vjerujući u njezin sud. I nismo pogriješili, naprotiv, nagrada se snažno afirmirala među publikom, čitateljima Sajma, a zauzela je i značajno mjesto na polju književnih nagrada u Hrvatskoj. Trezor koji se nalazi u knjižnici jedne osnovne škole, asocira na bezvremenost čitanja i na početak oblikovanja istinskog čitatelja. Posebna je privilegija rasti uz knjige koje nam ostaju za vajk, zanavijek, zauvijek. U okružju iznimnih knjiga odrastaju iznimni čitatelji. Vjerujem da će upravo zbog Trezora strast za čitanjem, onaj čudni, neobjašnjivi virus koji nam čitanje čini neophodnim u životu, biti usađen u medulinske mališane koji pohađaju ovu osnovnu školu – naglasila je Magdalena Vodopija

Podsjetimo, knjigu koja ponese titulu Libar za vajk, posjetitelji Sajma biraju s unaprijed pripremljenog popisa od 15 naslova koje nominira troje eminentnih hrvatskih knjižara i knjižarki, a njihov stručni odabir uvjetuje godina objavljivanja djela. Za prethodnu godinu učinjena je iznimka i nominiranim naslovima pridružio se i popis iz 2020. godine, kada se nagrada nije dodijelila, jer se i Sajam u toj godini nije održao. Biralo se tako umjesto petnaest uobičajenih, između trideset knjižnih naslova za titulu Libar za vajk 2020./21. Kao što je poznato titula je pripala memoarima Pabla Nerude “Priznajem da sam živio” u nakladi Iris

Illyrice, koji su danas dostavljeni u Trezor nagrade i koji je svečano položila knjižničarka škole, Dušanka Đokanović, izjavivši da najmlađi čitatelji pokazuju interes za Trezor, sviđa im se ideja, dok zaposlenici škole knjige i posuđuju na čitanje.    

S izuzetnom je radošću Turistička zajednica općine Medulin, prihvatila pokroviteljstvo nad Trezorom ove nagrade. Uvjeren sam da nema boljeg načina od ulaganja u znanje i obrazovanje od knjige. Zato Trezor u kojem su pohranjene knjige “za vajk “čuvamo s velikom pažnjom, uvjereni da je i to jedan od načina na koji mladim generacijama šaljemo poruku da je čitanje i znanje zaista važno. Knjiga razvija dječji um, potiče znatiželju, želju za stvaralaštvom, potiče duhovnost i nerijetko pruža nadahnuće u stvarnom životu. Zato se i veselim svakoj novoj knjizi u našem Trezoru, posebno ovoj nobelovca, Pabla Nerude, koji je mnogima bio nadahnuće – zaključio je Enco Crnobori.

Ovom prilikom Klub-knjižara Giardini 2 medulinskoj školi darovala je kutiju dječjih knjiga, preko trideset naslova, koju je ravnateljici škole, Emanueli Pinzan Chiavalon uručio voditelj Kluba-knjižare Giardini 2, Denis Brandeis Fiala.

Imamo čast i odgovornost čuvati nagrađene knjige. Trezor privlači poglede naših korisnika, koji nerijetko izražavaju oduševljenje i želju da neke od tih naslova posude. Razveselilo nas je ovo svečano polaganje novog naslova, kao i donacija knjiga za našu knjižnicu, koja će nam obogatiti fond i razveseliti učenike i djelatnike naše škole – rekla je Emanuela Pinzan Chiavalon.

Uz memoare Pabla Nerude, zbirku do sada čine knjige Miljenka Jergovića „Sarajevo, plan grada“ u izdanju Frakture, Olje Savičević Ivančević „Pjevač u noći“ u izdanju Sandorfa, Orhana Pamuka „Čudno je u mojoj glavi“ izdavača Vuković & Runjić, Ješe Denegrija „Gorgona“ u izdanju Agroinove i Maše Kolanović „Poštovani kukci i druge jezive priče“, koju je izdao Profil.

Odgovori

Pin It on Pinterest