Istarski župan primio organizatore Svjetskog prvenstva u stolnom tenisu za osobe oboljele od Parkinsona

U povodu nadolazećeg Svjetskog prvenstva u stolnom tenisu za osobe oboljele od Parkinsonove bolesti, istarski župan Boris upriličio je danas, u sjedištu Istarske županije, u Puli, prijem za direktora fondacije Svjetske stolnoteniske federacije (ITTF) Leandra Olvecha i potpredsjednika Hrvatskog stolnoteniskog saveza i olimpijca Zorana Primorca. Prijemu su prisustvovali i programski koordinator fondacije ITTF-a Ramon Ortega-Montes, pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac, predstavnik Stolnoteniskog kluba Pula Bogdan Đekić te sa strane organizatora Svjetskog prvenstva u Puli Petar Ćurić.

Ping Pong Parkinson World Championship, svjetsko je prvenstvo u stolnom tenisu za osobe dijagnosticirane s Parkinsonovom bolešću koje će se ove godine održati po treći put i to u Puli, nakon Berlina (2021.) i New Yorka (2019.). Cilj prvenstva je podizanje svijesti o pozitivnim zdravstvenim prednostima igranja stolnog tenisa za osobe s Parkinsonovom bolešću, kao i pružanje mogućnosti umrežavanja osobama s dijagnozom i njihovim obiteljima za razmjenu ideja i iskustava.

Događaj organizira američka neprofitna organizacija Ping Pong Parkinson, pod okriljem Svjetske stolnoteniske federacije u partnerstvu sa Hrvatskim stolnoteniskim savezom, a održat će se krajem rujna u pulskoj Areni.

Zaželjevši predstavnicima ITTF-a i Hrvatskog stolnoteniskog saveza dobrodošlicu, župan Miletić zahvalio se na ukazanoj časti da Istarska županija i Pula budu domaćinima ove hvalevrijedne sportske manifestacije. – Izrazito je važno pružati podršku organizacijama, događajima i sportovima koji imaju za cilj promovirati bavljenje sportom, kao značajnog oblika rehabilitacije i unapređenja psihofizičkih sposobnosti osoba kojima su dijagnosticirane bolesti poput Parkinsona, rekao je istarski župan, istaknuvši kako će Istarska županija, u okviru svojih mogućnosti, pružiti podršku u organizaciji prvenstva.

-Ovaj događaj vidim kao priliku da svi sudionici pokažu svoje sportske vještine, da promoviraju bavljenje stolnim tenisom među osobama oboljelima od Parkinsona, ali i među našim mlađim uzrastima, te da promoviraju i turističke ljepote Istre, zaključio je župan Miletić poželjevši puno uspjeha organizatorima u pripremnim aktivnostima.

Direktor fondacije Svjetske stolnoteniske federacije Leandro Olvech predstavio Svjetsku stolnotenisku federacija koja je osnovana 1926. godine te broji članove u gotovo svim državama svijeta, kao i dosad održana prvenstva u New Yorku i Berlinu za osobe kojima je dijagnosticirana Parkinsonova bolest. – Cilj ovih natjecanja nije usmjerena prvenstveno na kompetitivnost već na socijalizaciju sudionika, njihova razmjena iskustava u nošenju s ovom bolešću te upoznavanje s destinacijom, budući da sudionici dolaze sa svojim obiteljima i često se u te destinacije vraćaju turistički, izjavio je direktor ITTF-a.

Naš istaknuti olimpijac i potpredsjednik Hrvatskog stolnoteniskog saveza Zoran Primorac naglasio je kako smatra da, iako je dosad održano samo tri prvenstva ove vrste, je ovo početak jednog velikog natjecanja. Budući da se oboljeli od Parkinsona suočavaju ne samo s fizičkim posljedicama bolesti, već i s osjećajem isključenosti iz društva, navedeni događaj pruža im osjećaj zajedništva u borbi s bolešću.

Izvorna ideja koja stoji iza ove obveze pomoći pacijentima s Parkinsonovom bolešću da poboljšaju kvalitetu svog života kroz bavljenje sportom došla je od strane Nenada Bacha, hrvatsko-američkog glazbenika. Naime, nakon što mu je dijagnosticirana Parkinsonova bolest,  primijetio je da su mu se motorički simptomi i raspoloženje poboljšali igranjem stolnog tenisa. Sudjelovao je u osnivanju neprofitne organizacije Ping Pong Parkinson, čije je sjedište u gradu Pleasantville, u državi New York. Organizacija ima cilj zaustavljanja napredovanja Parkinsonove bolesti korištenjem stolnog tenisa kao oblika fizikalne terapije. Iako lijekovi ostaju u fokusu liječenja Parkinsonove bolesti, postoje znanstveni dokazi potrebe za redovitim programom vježbanja u liječenju ove bolesti.

Odgovori

Pin It on Pinterest