Župan Miletić: Uskoro kreće izgradnja nove zgrade Talijanske osnovne škole Novigrad – Cittanova

Župan Miletić danas je boravio u službenom posjetu Gradu Novigradu tijekom kojeg je održan radni sastanak s novigradskim gradonačelnikom Anteom Milosom. Sastanku su prisustvovali i zamjenica gradonačelnika Grada Novigrada Vivijana Fakin, pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac i viša stručna suradnica za prostorno planiranje Fillomena Šahta.

Glavna tema sastanka bila je nastavak aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje nove školske zgrade Talijanske osnovne škole Novigrad-Cittanova. Dogovoreno je kako će projekt izgradnje nove školske zgrade Talijanske škole zajednički financirati Istarska županija, Grad Novigrad, Talijanska unija i Narodno sveučilište u Trstu. Nositelj projekta čija vrijednost iznosi oko 20 milijuna kuna bit će Istarska županija. Prethodno je izrađena projektna dokumentacija i dobivena građevinska dozvola, a uskoro će se zajednički potpisati ugovor o financiranju samog projekta.

Početak radova na izgradnji nove školske zgrade TOŠ Novigrad-Cittanova očekuje se tijekom ove godine, a realizacijom projekta riješit će se urgentni problem za dio učenika s područja Grada Novigrada, čime će dobiti moderno opremljenu školu prema europskim standardima. Naime, TOŠ Novigrad-Cittanova trenutno nema svoju školsku zgradu, već se nastava održava u dijelu školske zgrade Osnovne škole „Rivarela“ Novigrad, u kojoj učenici i osoblje djeluju u vrlo ograničenim prostornim uvjetima.

Planirana lokacija izgradnje nove školske zgrade je u neposrednoj blizini OŠ Rivarela i školskog igrališta. Glavnim projektom predviđena je ukupna neto korisna površina škole od 1.440, odnosno ukupna bruto površina od 1.704 četvornih metara. Novom zgradom osigurat će se prostor za rad u jednoj smjeni s ukupno 8 razrednih odjela, četiri učionice razredne nastave te pet učionica odnosno kabineta za predmetnu nastavu od 5. do 8. razreda, ali i drugi popratni prostori poput biblioteke, višenamjenskog prostora, zbornice, ureda, kuhinje i blagovaone, sanitarija i servisnih prostorija.

Gradonačelnik Milos zahvalio je županu Miletiću na podršci u realizaciji ovog dugo očekivanog projekta te izjavio da se veseli budućoj suradnji sa Istarskom županijom na zajedničkim projektima.

Tijekom sastanka istarskom županu predstavljeni su i razvojni projekti Grada Novigrada koji su trenutno u provedbi, poput uređenja starogradske jezgre i glavnog gradskog trga, dogradnje muzeja Gallerion, proširenja zgrade novigradskog vrtića te projekt nove komunalne lučice u Dajli kapaciteta 60 vezova. Poseban naglasak stavljen je na jednu od najvećih investicija u novijoj povijesti Grada, odnosno projekt rekonstrukcije, proširenja i novogradnje sustava fekalne i oborinske odvodnje te vodovodne mreže starogradske jezgre, vrijedan 54,9 milijuna kuna.

Župan Miletić izrazio je zadovoljstvo s predstavljenim projektima koji će zasigurno doprinijeti daljnjem rastu životnog standarda građana s ovog područja, zahvalio se na dosadašnjoj suradnji s Istarskom županijom i istaknuo nastavak partnerstva s Gradom Novigradom u budućem razdoblju, posebice kad je riječ o zajedničkim projektima.

Odgovori

Pin It on Pinterest