Komunalno poduzeće Pula Herculanea u pripremi za nabavku električnih čistilica

Trgovačko društvo Pula Herculanea dobilo je na testni period električnu čistilicu marke Bucher. Radi se o manjoj čistilici na električni pogon primjerenoj za pješačke zone u užem centru grada. Nakon što je početkom tjedna testirana u težim uvjetima, po kiši i s lišćem po prometnicama na Verudi i Stoji, u srijedu, 16. veljače 2022. godine čistilica je prošla pješačku zonu užeg centra grada i to Ulicu Sergijevaca, Forum i Kandlerovu ulicu.

„U narednom razdoblju testirat će se čistilice i drugih proizvođača kako bi se upoznali svi izazovi uvođenja novih tehnologija“, rekao je direktor Herculanee Robi Fuart.

Podsjetimo, Pula Herculanea prijavila je na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nabavku dvije čistilice na alternativni pogon – struju. Osim što takva vozila pomažu u smanjenju ukupnog zagađenja, njihov rad s manjom ili nultom stopom emisija i bukom podiže kvalitetu života u mjestima u kojim obavljaju svoju djelatnost.

„Cilj nabavke vozila na alternativni pogon je smanjenje emisije C02 i korak prema transformaciji komunalnog društva prema klimatskoj neutralnosti voznog parka“, poručio je Fuart.

Ukupna procijenjena vrijednost nabavke za dvije veće čistilice na alternativni pogon na struju iznosi 4,6 milijuna kuna od čega Fond za zaštitu okoliša financira nabavku s ukupnom vrijednošću od 1,16 milijuna kuna.

Ovo je prvi poziv Fonda za zaštitu okoliša putem državnih potpora, ali iz Fonda najavljuju i dodatne pozive kroz razne programe sufinanciranja pa će se započeti proces dekarbonizacije voznog parka Pula Herculanee i dalje nastaviti sukladno razvoju tehnologije i financijskim mogućnostima.

Odgovori

Pin It on Pinterest