Pod utjecajem alkohola izazvali prometne nesreće

U tri prometne nesreće koje su se dogodile na području Istre vozači su bili pod utjecajem alkohola te policija ponovno upozorava vozače da ne sjedaju za volan ako su konzumirali alkohol

Na opasnosti od vožnje pod utjecajem alkohola policija neprestano upozorava. Već i male količine alkohola negativno utječu na sposobnost vozača, otežavaju mu zapažanje i usporavaju reakcije. Vozač postaje neoprezan i sklon kršenju prometnih propisa,  umanjuje opasnost i precjenjuje svoje vozačke sposobnosti. Dogodilo se to i dvojici vozača i vozačici koji su izazvali prometne nesreće, u kojima srećom nije bilo ozlijeđenih osoba, ali je nastala materijalna šteta.

U ponedjeljak, 14. veljače oko 21.40 sati, 47-godišnjak je pod utjecajem alkohola od 1.68 promila upravljao automobilom Renault, pulske registracijske oznake, kolnikom Rizzijeve ulice u Puli. Nedaleko raskrižja s Cestom prekomorskih brigada, vozač je zaustavio vozilo i započeo vožnju unazad, a da se prethodno nije uvjerio da to može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu. U tom je trenutku udario u automobil VW Polo, pulske registracijske oznake, kojim je iza njega upravljao 29-godišnjak.

U utorak, 15. veljače oko 16.40 sati, 25-godišnjakinja je upravljala automobilom Renault, pulske registracijske oznake, iz smjera Brtonigle prema Bujama. Zbog vožnje pod utjecajem alkohola od 1.15 promila i neprilagođene brzine kretanja, izgubila je nadzor nad automobilom i prešla na suprotnu stranu kolnika, gdje se sudarila s automobilom Ford, slovenske registracijske oznake, kojim je upravljala 27-godišnjakinja. Od siline udarca, Renault je sletio u kanal pored ceste.

Istog dana oko 21 sat dogodila se prometna nesreća na Puljskoj cesti u Fažani. Tamo je 43-godišnjak upravljao automobilom VW Arteon, pulske registracijske oznake, dok je bio pod utjecajem alkohola od 1.45 promila te je u jednom trenutku sletio s kolnika i udario u stablo.

Protiv svih vozača koji su upravljali vozilima pod utjecajem alkohola pokreće se prekršajni postupak radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Policijska uprava istarska podsjeća da za vožnju pod utjecajem alkohola jednostavno nema opravdanja te vozačima koji su konzumirali alkohol savjetuje:

  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost
  • koristite javni prijevoz
  • koristite usluge taxi prijevoza jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije
  • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag
  • zamolite nekoga trijeznog da vas odveze
  • ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića
  • vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu
  • u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste.

Odgovori

Pin It on Pinterest