Koncert Nenada Kovačića u Rojcu

Koncert eksperimentalne i improvizirane glazbe 17.9.2022. u 20:30 u Dnevnome boravku DC Rojc Pula uz besplatan ulaz!

‘Solo za (Rahulovu) kanjiru’ kao ‘work in progress’ premijerno je izveden 2021. u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu u sklopu platforme novog zvuka Sinelinea. 

Autor i izvođač  istražuje zvukovne mogućnosti kanjire – malenog tradicijskog južnoindijskog bubnja, čija savitljiva gušterova opna, unatoč svega desetak centimetara promjera, može proizvesti zapanjujuć raspon frekvencija i spektar zvukovnih boja. Navedene zvukovne mogućnosti autor dodatno proširuje  amplificirajući udaraljku te šaljući njezin signal u lanac efekata koji postaje dio instrumentarija.

Solo za (Rahulovu) kanjiru svakako je nastavak Kovačićeve dugogodišnje glazbene prakse koja obuhvaća korištenje tradicijskih udaraljki u kontekstu suvremene eksperimentalne i improvizirane glazbe. Također, rezultat je to i njegova uspješnog nastojanja u vraćanju tradicijskih instrumenata u glazbeno istraživačke prakse, smatrajući da su u određenom trenutku paušalno svrstani u kategoriju konzervativne tradicionalnosti.

Solo za kanjiru u velikoj je mjeri ambijentalno djelo, u kojem Kovačić ipak ne preže od velikih i naglih dinamičkih razlika, vrlo glasnih i žestokih dijelova, intenzivnih i preciznih ritmičkih pulsacija, donoseći slušatelju ranije spomenuti spektar zvukovnih mogućnosti oblikovan u jedinstvenu muzičku cjelinu.

Nenad Kovačić: “Skakavac”

Nenad Kovačić: “Andrea solo Megi solo”

___________________________________

Ton majstor: Dean Pavletić

Tehnička potpora: AudioLAB d.o.o.

Autor promotivnog materijala: Neven Radaković

Autor promotivnih fotografija: Samir Cerić Kovačević

Organizacija: Soundpainting platforma Pula 2022 i  udruga RONDO HISTRIAE u suradnji sa Savezom udruga Rojca

Događaj je organiziran u sklopu programa “Ciklus koncerata Nove, eksperimentalne i improvizirane glazbe_0.3” kojeg organizira udruga RONDO HISTRIAE uz financijsku potporu Upravnog odjela za kulturu i razvoj civilnog društva grada Pule i Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije

_____________________________________

Biografija – www.nenadkovacic.com

Nenad Kovačić (1982., HR) udaraljkaš i istraživač balkanskog i zapadnoafričkog ritma o kojem je učio od najvećih živučih majstora u Gvineji, Maliju i Burkini Faso.  Dobitnik je strukovne glazbene nagrade Status (2006.) za najboljeg instrumentalistu u kategoriji etno glazbe.

Glazbom se počeo aktivno baviti 1997. Djeluje u Zagrebu kao član bendova Antenat, Afion, Sevdah Takht Damira Imamovića, Truth ≠ Tribe, Mimika, Chant Electronique s kojima je ostvario 10 službenih izdanja (Aquarius Records, Dirty Old Label, Glitterbeat Records, Rika Muzika) i nekoliko stotina koncerata po Hrvatskoj i svijetu.

Od 2006. godine djeluje i kao autor kazališne i filmske glazbe.

Ostvario je dugogodišnju suradnju sa producentskom kućom Hulahop kroz projekte ‘Mijenjam svijet’ i ‘Betonski spavači’

Redoviti je suradnik dramaturško redateljskog tandema Tomić – Kovačić s kojima je do sada radio na nekoliko predstava (ZKM, ITD, Gavella, HNK Split, HNK Zagreb, HNK Rijeka, HNK Varaždin, GKL Split, Dječje kazalište Dubrava, Kazališna družina Pinklec, kazalište Novi život) od kojih su mnoge nagrađivane u raznim kategorijama i po raznim festivalima, a predstava ‘Did i Repa’ u produkciji GKL-a Split dobila je nagradu za najbolju glazbu – Mali Marulić 2013.

Surađivao je i sa redateljem Reneom Medvešekom, redateljicom Renatom Carolom Gaticom te koreografima Francescom Scavettom i Robertom Olivanom.

Od 2008. redovno vodi svoju školu zapadnoafričke ritmike, kako u Zagrebu tako i u ostalim gradovima Hrvatske.

Iako se kroz svoje muzičko djelovanje od samih početaka bavi improvizacijom, zadnjih nekoliko godina  je kroz projekte poput Suprised Body Project (Studio za suvremeni ples), Noćne vizije, Zvuk pokreta, CRI Orchestra, Orkestracija prostora, Živa voda te sudjelovanje na Audioart festivalu i Izlogu suvremenog zvuka, intenzivnije uronio u svijet improvizatorske, ‘suvremene’ glazbe i dalje svoj rad razvija i u tom smijeru.

Odgovori

Pin It on Pinterest