Istarska županija prepustila dio Mornaričke bolnice Sveučilištu J. Dobrile

Istarska županija je danas prepustila dio zgrade Mornaričke bolnice u Puli, nekretninu čija tržišna vrijednost iznosi gotovo 43,4 milijuna kuna, Sveučilištu Jurja Dobrile. Prepuštanje nekretnine formalizirano je službenim potpisivanjem zapisnika o primopredaji, kojeg su potpisali istarski župan Boris Miletić, ravnateljica Opće bolnice Pula Irena Hrstić kao dosadašnji korisnik i neposredni posjednik i opunomoćenik Sveučilišta, izvanredni profesor Valter Boljunčić.

Prije samog čina potpisivanja, održanom u Mornaričkoj bolnici, u Puli, prisutnima se uvodno obratio župan Miletić, koji je istaknuo da je Istarska županija od samog početka snažno podupirala razvoj Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli u prilog čemu govori činjenica da je u proteklih 10 godina, iz županijskog proračuna izdvojeno 7.335.000,00 kuna za rad Sveučilišta, od čega preko 2 milijuna kuna za Sveučilišnu knjižicu.

„20. studenog 2017. godine, jednoglasnom odlukom Skupštine Istarske županije održane u Puli, dio Mornaričke bolnice dodijeljen je na korištenje pulskom Sveučilištu Jurja Dobrile na rok od 50 godina. Preciznije, vijećnici su usvojili odluku o sklapanju ugovora o osnivanju prava građenja na katastarskoj čestici 6207/1 Katastarske općine Pula, na kojoj se nalazi zgrada bolnice. Sveučilište mora zgradu staviti u funkciju u roku od pet godina, u suprotnom gubi pravo korištenja“, podsjetio je župan dodajući kako ovo nije prva nekretnina koju je Županija prepustila Sveučilištu. Naime, OB Pula, čiji je osnivač Istarska županija, već je prepustila više nekretnine na lokaciji Zagrebačke ulice, bez naknade. Sveučilište J. Dobrile steklo je, tako, pravo vlasništva nad 3 nekretnine (zgrada bivše Bolničke kuhinje, bolničke kotlovnice i zgradu bivšeg Odjela otorinolaringologije) na kojima je izgrađen studentski dom i menza. Osim toga, na dodatne 2 nekretnine (zgrada bivše praonice Bolnice i objekt tvrđave) osnovano je pravo građenja u korist Sveučilišta na rok od 30 godina, a gdje su danas novi paviljoni studentskog doma.

„Tu su zgrade bivše Neurologije, te Interne i zgrada gdje se nekad nalazila Uprava bolnice, koje su, također, dodijeljene Sveučilištu i u fazi su preuređenja ili pripreme za prenamjenu. Gotovo sve zgrade nekadašnje Opće bolnice Pula nakon dovršetka projekta izgradnje nove Bolnice, dodijeljene su Sveučilištu J. Dobrile. Snažno smo podržavali rast ove visokoobrazovne institucije želeći da Istra, između ostalog, bude prepoznata i kao regija znanja što danas i je, zahvaljujući i projektu izgradnje prvo sveučilišnog kampusa te studentske menze, a potom i projektom dogradnje kampusa s dva nova paviljona, koje smo prije 2 tjedan svečano i otvorili“, nastavio je župan i zaključio:

„Na Sveučilištu trenutno studira oko 3.900 studenata, a siguran sam kako će ta brojka samo rasti. Zahvaljujući vrijednoj nekretnini nekadašnje Mornaričke bolnice koju Županija prepušta Sveučilištu, pred pulskim Sveučilištem je jedno novo razvojno razdoblje. Da povučem paralelu s drugom visokoobrazovnom ustanovom – Istarskim veleučilištem, čiji je osnivač Istarska županija: Istarsko veleučilište je u najmu i nema svoje nekretnine. Ova činjenica dovoljno govori sama po sebi koliko snažno Istarska županija stoji iza Sveučilišta Jurja Dobrile“.

„Mislim da je buduća namjena ove zgrade gdje smo mi funkcionirali 20 godina izvrsna, što se dokazalo i, kao što je rekao župan, s bivšim zgradama OB Pula, na lokaciji Zagrebačke ulice, koje su date Sveučilištu. Sigurni smo da će i ova zgrada, isto tako, biti jednako kvalitetno iskorištena. Mislim da idemo u dobrom smjeru kao regija. Zdravstvo je nešto što mora postojati, a ovim što se Opća bolnica, da tako kažem, odriče Mornaričke bolnice građani neće uopće osjetiti. Sve što je bilo ovdje smješteno je u novoj bolnici“, poručila je ravnateljica Hrstić izrazivši zadovoljstvo što će u Mornaričkoj bolnici biti jedna mlada, zdrava populacija, koja će koristiti gradu i županiji.

Predsjednik Studentskog zbora Mirko FIlipović je rekao kako su studenti do prije nekoliko dana slavili otvorenje novih paviljona studentskog doma, koji omogućuju 248 novih ležaja studentima i to onima kojima je najpotrebnije, odnosno studentima slabijeg socio-ekonomskog stanja i studentima s invaliditetom.

„Danas slavimo prepuštanje Mornaričke bolnice našem Sveučilištu od strane Istarske županije sa svrhom provedbe projekta kampusa. Ovim se putem želim zahvaliti Županiji na sluhu i prepoznavanju potencijala ovog projekta, kao i Ministarstvu na sudjelovanju u projektu, a pomoću kojeg će se studentski standard u Puli iznimno poboljšati“, istaknuo je Filipović. Prema njegovim riječima, na ovoj lokaciji će ubuduće svakodnevno biti studenti Filozofskog fakulteta, Fakulteta odgojno-obrazovnih znanosti, Fakulteta prirodnih znanosti i Fakulteta informatike.

Profesor Boljunčić je, također, zahvalio Županiji i OB Pula na ovoj vrijednoj nekretnini, za koju je siguran da će biti u pravim rukama.

„Ova zgrada ima i svoju vrijednost kao kulturni spomenik, a Sveučilište će sigurno pomoći da ona i dalje nastavi život. Prostor Mornaričke bolnice bit će namijenjen i za start-up kampus, gdje bi istarske firme, koje bi surađivale sa Sveučilištem, ovdje mogle imati svoje prostore i inkubatore što bi našim studentima omogućilo da uz samo studiranje, imaju i praktičan posao. Svake godine nastojimo pratiti potrebe i otvoriti nove studije i zato nam je ova zgrada izuzetno bitna“, naglasio je Boljunčić. Planirane investicije, dodao je, nisu male, a jedan dio je već osiguran putem ITU mehanizma, dok je drugi dio dobivanja sredstava u završnom djelu. Radi se sveukupno o iznosu od oko 50-ak milijuna kuna.

Odgovori

Pin It on Pinterest