Otvoren natječaj “Odabir najbolje GIF animacije, emojija ili stickera – Mladi na mreži”

Udruga za razvoj audio vizualne umjetnosti Metamedij iz Pule provodi projekt namijenjen učenicima srednjih škola – Mladi na mreži – koji nizom različitih programa educira polaznike te ih potiče na kreativno i umjetničko stvaralaštvo. Projekt adresira problem manjka motivacije i navika kod mladih za sudjelovanje u kulturno-umjetničkim programima, online edukacijskim programima te participativnim projektima koji omogućuju preobrazbu iz pasivnih konzumenata u aktivne stvaratelje, kritičare i komentatore. Ciljevi su povećanje socijalne uključenosti kroz suvremenu kulturu i umjetnost, poticanje participacije, osobnog razvoja i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena putem korištenja novih medija i tehnologija, te unapređenje kreativnih i socijalnih vještina zahvaljujući zanimljivim i prilagođenim kanalima, platformama i formatima.

U ponedjeljak, 14. ožujka 2022., otvoren je drugi nagradni natječaj “Odabir najbolje fotografije – Mladi na mreži” na kojega mladi u dobi od 16 do 25 godina mogu prijaviti najviše tri rada. Natječaj ostaje otvoren do 20. ožujka, a za prijavu je potrebno poslati radove zajedno s njihovim nazivom i kratkim opisom te osobne podatke (ime i prezime, adresa, datum rođenja, broj mobitela i kratki životopis) na e-mail adresu mladinamrezi2021@gmail.com. Tri najbolja rada odabrat će stručni žiri (Franka Tretinjak, Dina Milovčić i Ivana-Nataša Turković) koji ima dva glasa, dok treći ima publika koja će glasati od 14. do 20. ožujka putem službene Facebook i Instagram stranice udruge Metamedij. Na tim stranicama te na službenoj web stranici bit će 22. ožujka objavljena imena pobjednika, koji će biti nagrađeni s tri poklon bona u Svijetu Medija d.o.o. Prvo mjesto dobit će bon od 300 HRK, drugo 200 HRK, a treće 100 HRK. Najbolji radovi pristigli na natječaj bit će naknadno predstavljeni online izložbom. Više informacija o pravilima natječaja moguće je pronaći na https://metamedia.hr/nagradni-natjecaj-odabir-najbolje-gif-animacije-emojija-ili-stickera-mladi-na-mrezi/.

Također, do nedjelje, 20. ožujka, publika može u sklopu nagradnog natječaja za najbolju fotografiju glasati putem Instagram i Facebook stranice udruge Metamedij, a pobjednici će biti proglašeni u ponedjeljak, 21. ožujka.

Potom će još biti otvoreni nagradni natječaji za video spot na TikToku, DJ setove te društveno odgovoran digitalni marketing.

U sklopu projekta do sad je održan niz dvodnevnih online radionica uz popratna mentorstva u Tehničkoj školi Pula, Srednjoj školi „Zvane Črnja“ Rovinj, Srednjoj školi „Vladimir Gortan“ Buje i Srednjoj školi Buzet. Nakratko je uključena bila i Gimnazija Pula, a naknadno se uključio pulski Sveučilišni preddiplomski studij Kultura i turizam. Radionice su se sastojale od teorijskog dijela u obliku video lekcija/tutorijala koje je snimila MedVid produkcija a režirala Katarina Radetić, te praktičnog rada. Učenici i studenti mogli su odabrati između izrade GIF animacija, stickera i emojija Maje Kolar i Tine Ivezić (Oaza) te Damira Prizmića (Radiona), remikisiranja glazbe u Fruity Loopsu Denisa Goldina, snimanja i editiranja videa za TikTok Darija Marčaca, digitalnog DJ-inga na PC aplikacijama Ivana Šugara, fotografije za mobilne uređaje Đanija Celije i digitalnog marketinga.Miška Macolića Tomičića.

U sklopu projekta snimljene su i tri video lekcije, odnosno predavanja putem kojih se razvija kritički odnos prema medijima i društvenim mrežama. Na tapetu su teme poput kvalitete naše informiranosti (npr. teorije zavjere), mogućnosti postizanja osobnog uspjeha kreiranjem sadržaja na društvenim mrežama (npr. influenceri) te načini prikazivanja ideala tijela na društvenim mrežama i stvaranja iskrivljenih predodžbi. Voditelji su doc. dr. sc. Krešimir Krolo i izv. prof. dr. sc. Željka Tonković.

Više informacija moguće je dobiti na službenoj web stranici Udruge Metamedij (https://metamedia.hr/) te podstranici projekta (https://metamedia.hr/category/mladi-na-mrezi/).

Projekt “Mladi na mreži” provodi se od lipnja 2021. do lipnja 2022. godine. Vrijednost projekta je 463.988,06 kuna, od čega iznos od 394.389,85 kuna (85%) sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, dok je iznos od 69.598,21 kuna (15 %) sufinanciran iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. Više informacija o EU fondovima moguće je pronaći na internetskim stranicama www.strukturnifondovi.hr ili www.esf.hr.

Sadržaj objave za medije isključiva je odgovornost Udruge za razvoj audio vizualne umjetnosti Metamedij.

Odgovori

Pin It on Pinterest