Ozlijeđeni 34-godišnjak osumnjičen za počinjenje kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama

Nalaz Stručnog tima u slučaju njegovog ozljeđivanja: policijski službenici primijenili su policijske ovlasti u skladu sa zakonskim odredbama i sukladno pravilima.

Foto: PU istarska 

Nastavno na događaj u kojem je ozlijeđen muškarac, o kojem smo izvijestili javnost u petak, 11. ožujka te za koji je glavni ravnatelj policije Nikola Milina uputio Stručni tim Ravnateljstva policije na područje Policijske uprave istarske radi utvrđivanja svih okolnosti, obavještavamo kako je stručni tim donio zaključak da su policijski službenici Policijske uprave istarske primijenili policijske ovlasti u skladu sa zakonskim odredbama i sukladno pravilima.  

Naime, prilikom postupanja policijskih službenika, 34-godišnjak se oglušio na njihove izdane naredbe te potom krenuo prema jednom policijskom službeniku neartikulirano urlajući, prilikom čega je podignuo desnu ruku iznad glave držeći nepoznati predmet koji je po svom izgledu podsjećao na nož crne boje. Uzimajući u obzir okolnosti, mrak, predmet koji osoba drži u ruci i kreće se prema njemu te nemogućnost vlastitog uzmicanja prema natrag, policijski je službenik izdao naredbu i upozorenje „Stoj, pucat ću!“ te potom u nužnoj obrani, zbog sprečavanja izravnog predstojećeg protupravnog napada na sebe, ispalio upozoravajući hitac usmjeravajući cijev oružja prema nogama 34-godišnjaka s namjerom da ga onesposobi za daljnji napad. Nakon opaljenja hica nije bilo nikakve reakcije osumnjičenika koja bi ukazivala da je pogođen. Naknadno se 34-godišnjak žalio na bolove te mu je pružena pomoć u bolnici gdje je zadržan na liječenju te se prema izjavi liječnika radi o lakim tjelesnim ozljedama.

Nadalje, provedenim kriminalističkim istraživanjem policijski su službenici Policijske uprave istarske utvrdili sumnju da je navedeni 34-godišnji hrvatski državljanin počinio kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama. Temeljem naloga nadležnog suda, 12. ožujka su obavili pretragu garaže na području Žminja te pronašli 19 paketa s ukupno 757 grama marihuane, dok su pretragom kuće osumnjičenika na području Pazina pronašli još 117 grama marihuane, 21.25 grama mješavine kreme s marihuanom, 1.85 grama hašiša, drobilicu i digitalnu vagu.

Također, provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja u počinjenje kaznenog djela prisile prema službenoj osobi. 

Policijski službenici su osumnjičenog predali pritvorskom nadzorniku, a kaznenu prijavu su dostavili nadležnom državnom odvjetništvu.

Odgovori

Pin It on Pinterest