Zajednički prijem Grada Pule i Istarske županije za 24. naraštaj Ratne škole „Ban Josip Jelačić“

Za polaznike Ratne škole „Ban Josip Jelačić“, koji se nalaze na dvodnevnom studijskom putovanju u Istri, Grad Pula i Istarska županija u utorak, 15. ožujka 2022. godine organizirali su zajednički prijem. U ime Grada Pule polaznike Ratne škole i njihove voditelje pozdravio je zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul, a u ime Istarske županije zamjenica župana Jessica Aquavita sa suradnicima.

Ratna škola „Ban Josip Jelačić” Hrvatskog vojnog učilišta “Franjo Tuđman” najviša je vojno-civilna obrazovna institucija u Republici Hrvatskoj koja obrazuje visoke časnike oružanih snaga kao i druge državne dužnosnike da budu školovani i prepoznati kao budući strateški nacionalno-sigurnosni vođe. Poseban naglasak u Ratnoj školi se daje razvoju polaznika kao karakternih strateških lidera koji mogu kritički i kreativno razmišljati u složenom i neizvjesnom globalnom okružju.

„Ovakva studijska putovanja polaznika Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ dio su redovite nastave u sklopu kojih se upoznajemo s povijesnim i aktualnim stanjem regija koje posjećujemo, ostvarenjima i budućim planovima te mogućnostima sinergije civilnih i vojnih znanja i iskustava. Na taj način razvijamo nove kompetencije domaćih i inozemnih polaznika za strateška promišljanja i djelovanja na strateškoj razini“, rekao je brigadir Mijo Kožić.

Tom su prigodom polaznici Ratne škole imali prilike čuti o aktualnimEU projektima koji se provode u Gradu Puli i Istarskoj županiji, gospodarskim prilikama, turizmu, održivom razvoju, sustavu civilne zaštite i preventivnim programima koji se provode u Gradu Puli.

Ratna škola počela je s radom 1. prosinca 1998. godine. S razvojem okolnosti i uključivanjem zaposlenika drugih tijela državne uprave Republike Hrvatske (MUP, MVEP, Hrvatske vatrogasne zajednice, sigurnosno-obavještajne agencije) te pripadnika stranih obrambenih sustava, poprima međuresorni i međunarodni karakter.

Do danas Ratnu školu završila su 323 polaznika (314 muškaraca i 9 žena) među kojima je 264 polaznika iz Republike Hrvatske i 59 inozemnih polaznika.

U tijeku je školovanje 24. naraštaja Ratne škole, koji pohađa 11 polaznika od kojih je sedam polaznika iz RH (šest polaznika su visoki časnici iz Oružanih snaga RH i jedan polaznik iz Interventne policije MUP-a RH), te pripadnici Oružanih snaga stranih zemalja za obnašanje najviših vojnih i civilno-vojnih dužnosti (po jedan polaznik iz Republike Slovenije, Bosne i Hercegovine, Republike Sjeverne Makedonije i Crne Gore).

Studijska putovanja u Republici Hrvatskoj važan su dio nastavnog programa Ratne škole jer se polaznici iz prve ruke informiraju o značajnim političkim, kulturnim, znanstvenim, gospodarskim i religijskim ustanovama, organizacijama, strateškim tvrtkama i ključnom infrastrukturom.

 U Puli polaznici Ratne škole prije prijema obišli su Amfiteatar, kulturne i povijesne znamenitosti grada i upoznali se s pomorskom i vojnom poviješću Pule kao pomorskog središta te zapalili svijeću kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u Parku Franje Josipa.

U Vojarni „Hrvatski branitelji Istre“ u Puli imali su predavanje o doprinosu ratnih postrojbi Istre 119. i 154. brigade HV u Domovinskom ratu te predstavljanje nove monografije „Istra u Domovinskom ratu 1991. – 1995.“ koju je održao umirovljeni brigadir Davor Gregorović.

Posjetom Porečko-pulskoj biskupiji polaznici će se upoznali s najstarijom biskupijom u Istri uz obraćanje biskupa mons. dr. Dražena Kutleše. Obilaskom kompleksa Eufrazijeve bazilike koja je na UNESCO-ov popisu svjetske baštine uz stručno vodstvo vlč. Sergija Jelenića polaznicima će biti predstavljena ranokršćanska arhitektura koja je umjetnički izričaj svjetske razine.

Lokalnu samoupravu predstaviti će općina Bale koja će polaznike upoznati s zaštitom autohtone talijanske nacionalne manjine i njezinih pripadnika, poticajnim mjerama za poduzetnike i stvaranje uvjeta za rad i život mladih obitelji, postignućima u razvoju turizma i kulturnim sadržajima te vizijom razvoja Općine. Kako bi se upoznali s prirodnim ljepotama Istarske županije polaznici će obići Nacionalni park Brijuni.

Odgovori

Pin It on Pinterest