Situacija s vodoopskrbom u Istri je pod kontrolom!

Istarski župan Boris Miletić sazvao je danas sastanak na temu vodoopskrbe u Istarskoj županiji, na kojem su sudjelovali načelnik SCZ IŽ Dino Kozlevac, pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac, direktor Istarskog vodovoda Mladen Nežić, direktor Vodovoda Labin d.o.o. Alen Golja, direktor tvrtke Vodovod d.o.o. Pula Dean Starčić i voditelj Vodnogospodarske ispostave za mali sliv „Raša-Boljunčica“ Hrvatskih voda Vitomir Skandul.

„Nepovoljne hidrološke prilike tijekom 2021. godine te tijekom 2022. godine, kao i iskustva iz sušne 2012. godine, nameću pitanje kakvo je trenutno stanje s izvorima vode i stanje s kapacitetom na akumulaciji Butoniga te postoji li potencijalni problem koji bi mogao utjecati na opskrbu vodom građanima te turistima u nadolazećoj sezoni“, naglasio je uvodno župan Miletić kojeg su potom direktori pojedinih vodovoda informirali o stanju na svome području.

Podaci o vodostaju Butoniga na dan 25. ožujka, ukazuju na bolju situaciju nego u isto vrijeme 2012. godine, međutim u odnosu na ostale godine, vodostaj je niži.

„Godišnji prosjek padalina na akumulaciji Butoniga iznosi oko 1100 mm po metru kvadratnom da bi tijekom 2021. godine ta količina bila svega nešto preko 800 mm po metru kvadratnom, a sušni trend se nastavlja i tijekom ove godine. U siječnju je tako zabilježeno svega 6,5 mm, u veljači 48,5 mm, a u ožujku nula. Već početkom godine smo vidjeli da bi mogli doći u probleme s vodoopskrbom ukoliko ne osiguramo dodatne količine u akumulaciji Butoniga koja je krucijalna u smislu vodoopskrbe za cijelu Istru“, naglasio je direktor Nežić dodajući kako je situacija bolja nego 2012. godine. Već 24. siječnja, nastavio je, započelo se s punjenjem akumulacije Butoniga iz jednog sekundarnog izvora – Bulaž, s količinom od 170 do 300 l/s. Na današnji je dan nivo vode u Butonigi čak 1,41 m viši u odnosu na isti dan 2012. godine.

Što se, pak, labinskog i pulskog vodovoda tiče, situacija se svakodnevno prati i pod kontrolom je, a u slučaju potrebe spremni su i dodatni izvori za vodoopskrbu. Također, najavljene oborine, koje se očekuju od srijede pa sve do kraja tjedna sigurno će ublažiti sušu zemlje i vegetacije, a u slučaju većih količina kiše napuniti i izvore te akumulaciju Butoniga.

Prema zaključku svih prisutnih, situacija s vodoopskrbom na području Istarske županije je pod kontrolom, oprez je nužan, no mjesta za paniku nema, bilo za građane, bilo za buduće goste tijekom turističke sezone.

Odgovori

Pin It on Pinterest