Istarsko veleučilište predstavilo projekt – “Prijatelj mora”

ISTARSKO VELEUČILIŠTE POKRENULO PROJEKT PROMICANJA ZAŠTITE MORA I PRIOBALNOG PODRUČJA TE POVEĆANJA KVALITETE ŽIVOTA LOKALNOG STANOVNIŠTVA

Projekt ujedinjuje znanje, vrijeme i ambiciju  stručne zajednice, studenata i lokalnog stanovništva

Istarsko veleučilište jučer je predstavilo projekt – Prijatelj mora. Riječ je o projektu Istarskog veleučilišta i partnera s ciljem promicanja zaštite mora i priobalnog područja kao i povećanja kvalitete života lokalnog stanovništva. Projekt Prijatelj mora ujedinjuje snage stručnjaka, studenata i lokalne zajednice u cilju stvaranja bolje budućnosti. Potpisnici povelje obvezuju se da će u domeni svog djelovanja sudjelovati u provođenju edukativnih i informativnih kampanja s ciljem jačanja svijesti šire zajednice te stvaranja novih navika, organizirati događanja, aktivnosti i provoditi projekte s ciljem očuvanja mora, priobalnog područja, biljne i životinjske raznolikosti.

Veleučilište kontinuirano i predano radi na poboljšanju kvalitete obrazovanja kroz praćenje potreba na tržištu, praćenjem potreba i navika samih studenata, ali i aktivnim uključivanjem studenata u aktivnosti i projekte Veleučilišta, upravo je to, smatraju na Istarskom veleučilištu ključ uspjeha, kako ustanove, tako i studenata. Da je tome tako pokazuju i sve veći broj upisanih studenata, ali i njihova konkurentnost na tržištu rada. Na predstavljanju projekta istaknuto je kako Veleučilište planira širiti projekt sa studentima i partnerima – znanstvenim i obrazovnim institucijama, udrugama, tvrtkama, jedinicama lokalne i regionalne samouprave i ostalima.

Projekt Prijatelj mora nastao kao rezultat aktivnog praćenja globalno važnih tema, europskih trendova, ali i želje i ambicije zaposlenika Veleučilišta i studenata.

Veliko je zadovoljstvo da smo se danas okupili ovdje i da smo širu javnost upoznali s našim projektom koji planirano razvijati i širiti s našim studentima i partnerima – znanstvenim i obrazovnim institucijama, raznim udrugama, tvrtkama, jedinicama lokalne i regionalne samouprave i svim zainteresiranim subjektima. Kontinuirano pratimo globalnu situaciju i europske trendove, ali i pojave koje utječu na našu lokalnu zajednicu, budući da posjedujemo specifična znanja kontinuirano radimo na razvoju i poboljšanju lokalne zajednice. Kao rezultat spomenutog nastao je i ovaj projekt Prijatelj mora – kojim želimo aktivno pomoći našoj zajednici u očuvanju mora i priobalnog područja, povećati kvalitetu života, osigurati bolju, ljepšu i budućnost. Očuvati naše blago, naše more!  Istarsko veleučilište na tragu navedene tematike provodi četiri projekta – Watercare, Asteris, Adswim i Wild Bio Adapt, a u svojim znanstvenim prioritetima odredili smo tri istraživačke teme usmjerene u očuvanje kvalitete mora – razvoj novih metoda za obradu otpadnih voda, istraživanje mikroplastike u moru te razvoj suvremenih tehnologija za smanjenje onečišćenja morske vode. Osobno smatram da uloga znanstveno-obrazovnih institucija kao što je Istarsko veleučilište, nije samo obrazovanje mladih i njihovu pripremu za tržište rada te provedba znanstvenih istraživanja, već je i podizanje svijesti šire zajednice te pokretanje pozitivnih promjena u društvu. Svatko od nas može biti pokretač promjene, a udruženi u ovakve aktivnosti uspjeh je svakako veći i izgledniji. Nadam se da ćemo u dogledno vrijeme uključiti veliki broj partnera te da ćemo provedbom raznih aktivnosti, pokrenuti potrebne promjene i očuvati naše more    – izjavio je dr.sc. Daglas Koraca, dekan Istarskog veleučilišta.

Projekt je podržala i Istarska Županija, na prezentaciji projekta sudjelovala je i Jessica Acquavita, zamjenica župana koja je tim povodom istaknula: Ponosna sam što smo danas ovdje, u ovom prekrasnom okruženju s jednim velikim i plemenitim ciljem – očuvanja mora i priobalnog područja. Našu Istru čini bogata tradicija, naši ljudi, more i običaji, ali i naša djeca, nove generacije koje predstavljaju budućnost. Istarsko veleučilište odličan je primjer kako tradicija i budućnost mogu biti u simbiozi. Prekrasno je vidjeti studente, mlade ljude na kojima počiva naša budućnost kako aktivno rade na očuvanju naše tradicije, našeg prekrasnog mora i priobalnog područja. Ovo je dokaz da svatko od nas može primijeniti svoje znanje, svoje vještine i podijeliti ih sa zajednicom. Vjerujem da će projekt Prijatelj mora privući mnoge, da će mnogi prepoznati dobrobiti ove suradnje i da ćemo zajedno graditi bolju, ljepšu, čišću budućnost!

Ovo je svakako projekt od velikog značaja, kako za Veleučilište i naše studente, tako i za lokalnu zajednicu. Zadovoljstvo mi je da smo zajedničkim snagama pokrenuli projekt u kojem će izravno sudjelovati i naši studenti kroz različite aktivnosti, kao što su osmišljavanje i razvoj različitih tehničkih rješenja koji će koristiti široj lokalnoj zajednici, a kroz koje će moći prikazati svoje naučeno znanje. Obrazovanje nije samo učenje teorije, iako je ona iznimno važna, činjenica je da studenti moraju paralelno stjecati i praktična znanja. Na našem veleučilištu odavno se vodimo tim pravilom,  te kontinuirano radimo na povećanju kvalitete i modernizaciji obrazovnih procesa. Ovaj projekt je još jedan od dokaza tome. Vjerujem da će projekt Prijatelj mora prigrliti svi, da će svatko od nas utkati dio sebe i dio svoga znanja, za bolju budućnost! – izjavila je Sanja Grbac Babić, Prodekanica za kvalitetu, promidžbu i razvoj.

David Košara, asistent na Istarskom veleučilištu prilikom predstavljanja projekta izjavio je: Projekt Prijatelj mora predstavlja spoj znanja i ljubavi prema našem kraju, prema našoj tradiciji, prema našem moru. Dugoročni cilj ovog projekta je stvaranje bolje budućnosti za nove naraštaje, tome bi svi zajedno trebali težiti, ali cilj koji će biti vidljiv u kratkom periodu je nova, pa nazovimo je platforma, za naše studente. Projekt će svakom studentu dati priliku da se posveti onome što voli, da oslobodi svoju maštu, da pokaže što zna na drugačiji, kreativan način. Naši studenti su i do sada pokazivali izuzetne rezultate, a vjerujem da će sada biti dodatno motivirani kada znaju da su oni dio promjene.

Odgovori

Pin It on Pinterest