Gradsko vijeće donijelo odluke o dodjeli Nagrade, Grba i Povelje Grada Pule

Gradsko vijeće Pule na sjednici, održanoj u četvrtak, 21. travnja 2022. godine u Komunalnoj palači donijelo je odluke o dodjeli Nagrade, Grba i Povelje Grada Pule koje će se ovogodišnjim laureatima uručiti 5. svibnja, na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana grada Pule.

Nagradu Grada Pule dobit će arhitekt, urbanist i znanstvenik dr.sc. Attilio Krizmanić koji je, baveći se desetljećima graditeljskim nasljeđem, urbanizmom i komunalnim pitanjima Pule kao stručnjak i znanstvenik, svojim stručnim, znanstvenim i publicističkim radom, donio brojne nove spoznaje o graditeljskom nasljeđu i prostornom razvitku Pule te je dao značajan doprinos istraživanju i valorizaciji urbanističkog razvoja Grada Pule. U više od 50 godina uspješnog rada jedan je od najznačajnijih i najplodnijih znanstvenika koji su se bavili poviješću prostornog razvoja i arhitekturom iz svih razdoblja nastanka Pule u njezinoj bogatoj i dugoj povijesti

Za izniman koreografski uspjeh i osvajanje nagrade „Zvjezdana Ladika“ u 2021. godini za najbolji plesni i pedagoški rad u predstavi „Beskrilci u oblacima“ te značajan doprinos edukaciji, odgoju i obrazovanju djece i mladih u sklopu Dramskog i Plesnog studija Istarskog narodnog kazališta-Gradskog kazališta Pula Grb Grada Pule dobit će dramska pedagoginja i umjetnica Andrea Gotovina.

Poveljom Grada Pule nagradit će se Teatar Naranča za izniman doprinos kazališnom stvaralaštvu od značaja za djecu i mlade, a povodom obilježavanja 10 godina uspješnog rada kojim je obogatio kulturnu scenu i ugled Grada Pule.

Đorđe Balašević i profesorica Sabine Nagy laureati su ovogodišnjih povelja Počasni građanin Grada Pule. Đorđe Balašević posthumno je nagrađen u znak zahvalnosti i poštovanja za doprinos kojim je zadužio Grad Pulu i njegove građane brojnim koncertima posvećenima Puli, prepunih pozitivnih emocija i ljubavi.

Za vrijedan pedagoški rad razmjene učenika u spajanju i zbližavanju talijanske manjine Istre i hrvatske manjine u Austriji nagradu će dobiti profesorica Sabine Nagy koja je promovirala Pulu i Istru u regiji Burgeland. Vrijednim radom dala je izniman doprinos razvoju odgoja, obrazovanja i promociji Grada Pule, naglašavajući uvijek vrijednost i važnost njegovanja pojedinih jezika, kulture i uzajamne suradnje.

U nastavku sjednice Gradsko vijeće prihvatilo je odluku o smanjenju zakupnine poslovnih prostora bez mogućnosti organiziranja ugostiteljske terase, u vlasništvu Grada Pule u 2022. godini.

„Grad Pula ovom Odlukom poduzima korake kojima poduzetnicima omogućuje da lakše premoste krizu u likvidnosti kako se ona ne bi negativno odrazila na radna mjesta i gradski proračun. Radi ublažavanja posljedica epidemiološke situacije zakupnicima gradskih poslovnih prostora koji u njima obavljaju ugostiteljsku djelatnost bez mogućnosti organiziranja ugostiteljske terase, ugovorene zakupnine će se smanjiti u iznosu od 50 posto i to za travanj, svibanj i lipanj 2022. godine. Odluka će se primjenjivati na postojeće ugovore o zakupu, neovisno o tome kada su zaključeni“, pojasnio je nadležni pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i upravljanje imovinom Robert Stemberger.

Vijeće je jednoglasno potvrdilo Tanju Miličić za ravnateljicu ravnateljicu Javne ustanove Pula Film Festival koja će tu dužnost obavljati naredne četiri godine.

Gradsko vijeće nije prihvatilo prijedlog vijećnika Kristijana Biterija (Nezavisna lista Filipa Zoričića) o smanjenju sredstava za financiranje aktivnosti političkih stranaka i nezavisnih vijećnika. U proračunu Grada Pule za 2022. godinu osigurano je 720 tisuća kuna, a prema prijedlogu vijećnika Biterija iznos bi se smanjio na 300 tisuća kuna te bi se preostalih 420 tisuća kuna preusmjerilo za socijalne potrebe Grada Pule. Za prijedlog glasali su tek vijećnici Nezavisne liste Filipa Zoričića i nezavisni vijećnik Milan Rašula, dok je 14 bilo protiv prijedloga i jedan suzdržan glas.

Odgovarajući na vijećničko pitanje tijekom aktualnog sata gradonačelnik Filip Zoričić izjavio je kako je u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture razgovarao o projektu sanacije lukobrana vrijednome 15 milijuna eura.

„Nadalje, s ministrom Olegom Butkovićem razgovarali smo o tramvaju u Puli, slijedi aglomeracija Pula Sjever, a vjerujem i Pula Centar. Riječ je o  investicijama vrijednima preko milijardu kuna. U planu javne nabave Hrvatskih cesta je proširenje državne ceste od Velog Vrha do Punte“, rekao je gradonačelnik Zoričić.

Odgovori

Pin It on Pinterest