Otvorena izložba radova projekta “U istom filmu” u Kinu Valli

Izložba GIF-ova, stickera i digitalnih fotografija nastalih u sklopu projekta „U istom filmu“ otvorena je u srijedu, 4. svibnja u foajeu pulskog Kina Valli. Projekt „U istom filmu“, kojim se aktivno doprinosi omogućavanju veće dostupnosti kulturnih sadržaja za ciljanu skupinu koju čine djeca i mladi s teškoćama u razvoju, osmislila je udruga Metamedij u suradnji sa Školom za odgoj i obrazovanje Pula te Javnom ustanovom Pula film festival. Osnovni cilj projekta je osigurati jednake mogućnosti za sudjelovanje u kulturnom životu zajednice djece i mladih s teškoćama u razvoju.

Na otvaranju su se prisutnima obratili Nataša Šimunov u ime domaćina kina Valli, Marino Jurcan iz udruge Metamedij, pročelnik za kulturu i zavičajnost Istarske županije Vladimir Torbica, pročelnica za kulturu Grada Pule Lena Radunić, pročelnica za društvene djelatnosti i mlade Grada Pule Ivana Sokolov, Vanja Marković iz Škole za odgoj i obrazovanje Pula te Franka Tretinjak i Dina Milovčić iz dizajnerskog kolektiva NJI3.

– Zaista nam je drago što možemo ugostiti izložbu „U istom filmu“ u našem foajeu. Drago nam je i što smo se priključili istoimenom projektu ne samo pute ove izložbe već i senzornim projekcijama koje već mjesecima provodimo i kojima javnosti pokazujemo kako možemo svi zajedno biti inkluzivniji, kazala je Šimunov i zahvalila se ostalim partnerima u projektu.

Pročelnik Torbica je naglasio da su ključne riječi u ovom projektu sinergija i ljubav:

– Vrlo je lijepo vidjeti da niz institucija i udruga međusobno surađuju pogotovo u radu s djecom jer djeca su ipak ono najvrijednije što imamo. Vjerujem da su svi uložili veliku ljubav u ovaj rad i to ne samo danas kada otvaramo izložbu nego i u periodu prije toga. Posebno zahvaljujem ljudima koji su radili s djecom i koji su stvarno spremni dijeliti svoje znanje i ljubav i prenijeti ih onima kojima najviše trebaju, kazao je Torbica.

Pročelnica Radunić je kazala da su inkluzivni projekti važno strateško usmjerenje za Grad Pulu.

– To je nešto na što ćemo obratiti posebnu pažnju u narednoj godini prilikom natječaja za financiranje udruga i organizacija koje djeluju u području kulture i civilnog društva. Veselim se ovakvim suradnjama i smatram da su jako važne o čemu govori i naša strategija te se nadam da će ovakvi projekti biti realizirani i ubuduće, kazala je Radunić i predala riječ pročelnici Sokolov je čestitala svima uključenima u projekt i zaželjela im uspješan rad.

Marino Jurcan je u ime Metamedije kazao da udruga već 20-ak godina provodi projekte za mlade te da je „U istom filmu“ specifičan po tome što je prilagođen za djecu i mlade s teškoćama u razvoju.

– S obzirom na važan cilj projekta, bez suradnje sa Školom za odgoj i obrazovanje Pula i JU Pula Film Festival, ne bi sigurno došli do ovakvog rezultata. Projekt će se nastaviti dalje stoga mi je iznimno drago što su s nama i donositelji odluka odnosno predstavnici grada i županije kako bi te potrebe bile prepoznate i u budućim javnim politikama koje se upravo donose. Mislim da je njihovo prisustvo ovdje naznaka da smo na dobrom putu te se nadam da će se projekt proširiti, a jednim djelom se već i provodi i u drugim gradovima Istarske županije, kazao je Jurcan.

Vanja Marković je istaknula još jednu dodanu vrijednost ovog projekta, a to je metodički pristup u radu s mladima s teškoćama u razvoju.

– Ovo je drugi projekt kojeg provodimo u suradnji s udrugom Metamedij i sigurno nije posljednji. U okviru tih projekata počeli su se spontano razvijati različiti metodički obrasci putem radionica kojima su obuhvaćeni kulturni sadržaji. Dina i Franka iz kolektiva NJI3 i Ivan Idžojtić koji je vodio radionicu fotografije te svi suradnici koji su radili na našem prethodnom projektu pokazali su jedno razumijevanje načina na koji se podučava djecu i mlade s teškoćama u razvoju. Oni su to prirodno pronašli u sebi i to mi se učinilo kao jako važno, stoga ćemo nastojati nastaviti razvijati taj metodički dio i u našim budućim suradnjama, kazala je Marković i zahvalila se svim uključenima u provedbi projekta te učenicima koji su u njemu sudjelovali.

Franka Tretinjak iz kolektiva NJI3 je kazala da im je uvijek lijepo surađivati s udrugom Metamedij te se zahvalila Vanji Marković na pomoći u realizaciji radionica. Jednako je tako pohvalila i učenike koji su u njima sudjelovali i izrazila nadu da će se ovakvi inkluzivni projekti i dalje razvijati.

U sklopu projekta u studenom 2021. održane su dvije kreativne radionice za učenike Škole za odgoj i obrazovanje Pula. Dvodnevna radionica GIF animacija i stickera održana je 9. i 10. studenog 2021. pod vodstvom dizajnerskog kolektiva NJI3 (Franka Tretinjak i Dina Milovčić), dok je radionicu digitalne fotografije vodio Ivan Idžojtić od 11. do 12. studenog 2021.

Osim radionica kroz provedbu projekta održane su i prve senzorne projekcije filmova u Puli te edukacija o njihovom konceptu, namjeni i specifičnostima. Edukacija je bila namijenjena djelatnicima koji rade u ustanovama i organizacijama koje provode kinoprikazivačku djelatnost u Istarskoj županiji (Kino Valli i Pučka otvorena učilišta iz Rovinja, Labina i Buzeta) te stručnjacima iz područja edukacijske rehabilitacije, a vodila ju je dr. sc. Eva Brlek.

Odgovori

Pin It on Pinterest