Župan Miletić upriličio prijem za belgijskog veleposlanika

Župan Boris Miletić, zajedno sa zamjenicom Jessicom Acquavita upriličio je danas, u sjedištu Istarske županije, u Puli, prijem za veleposlanika Kraljevine Belgije u Republici Hrvatskoj NJ.E. Nicolaasa Buycka i počasnog konzula Kraljevine Belgije u Opatiji, zaduženog za Istarsku, Primorsko-goransku i Ličko-senjsku županiju, Ivana Kovačića.

Tijekom prijema, župan Miletić je predstavio Istru, jednu od najrazvijenijih hrvatskih županija te se osvrnuo na njezine posebnosti, a govora je bilo i o gospodarstvu i turističkoj sezoni. Kako je rekao, Istra je poželjna destinacija i za belgijske turiste, a u 2021. godini ostvarili su 35.550 dolazaka i gotovo 200 tisuća noćenja. Predpandemijska 2019. godina, nastavio je župan, bila je rekordna za istarski turizam, a velika su očekivanja i od nadolazeće sezone, koja bi ju, prema prognozama, mogla i nadmašiti.

„Zadnjih dvadeset godina radili smo na stvaranju turističkog proizvoda koji spaja naše prirodne ljepote, povijesno nasljeđe i bogatu kulturnu baštinu, ali i vrhunske poljoprivredne proizvode, kao što su vino, maslinovo ulje, tartufi i pršut. Opredjeljenje da budemo izvrsni, a  ne prosječni jer smo za to premala regija, pokazalo se kao receptom za uspjeh“, poručio je Miletić dodajući kako je jedan od većih izazova s kojima se cijela Hrvatska trenutno suočava nedostatak radne snage, ali i negativni demografski trendovi. Ovi potonji su, međutim, u Istri manje izraženi u odnosu na ostatak zemlje.

            Veleposlanik Buyck je rekao da mu to nije prvi posjet Istri i zahvalio je županu na prijemu. U Pulu je došao jučer kako bi prisustvovao na otvaranju Državnog natjecanja u poznavanju talijanskog, francuskog i španjolskog jezika za osnovne i srednje škole, čiji je domaćin OŠ Vidikovac, te je želio iskoristiti priliku i za susret i upoznavanje sa županom. Nadalje, poručio je da je upoznat s istarskim turizmom, a posebno je istaknuo da se Istra tijekom prve godine pandemije najbolje nosila s ovom izvanrednom situacijom u usporedbi s drugim županijama, što je svakako bila prednost. Njegova domovina, pak, za razliku od Hrvatske, bilježi pozitivne demografske trendove koji su uglavnom posljedica imigracija. Također, bilo je govora o EU fondovima i Mehanizmu za oporavak i otpornost.

Odgovori

Pin It on Pinterest