Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović na svečanom obilježavanju Dana Grada Pule

Svečanu sjednicu Gradskog vijeća Grada Pule u četvrtak, 5. svibnja 2022. godine u povodu Dana grada Pule i Dana oslobođenja održanu u Istarskom narodnom kazalištu, svojom nazočnošću uveličao je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

„Uvijek mi je drago dolaziti u Istru, gledati multikulturalnost,  zajedništvo i odsustvo kompleksa koji Hrvatsku u mnogočemu često proganjaju. Ovdje postoje silna energija i želja da se gradi bolje, da se prijeđe preko nekih stvari, da se ide naprijed u ovom ludom i bolesnom vremenu u kojem živimo. Borite se za svaki euro europskog novca. Hrvatska se borila i željela uvijek taj europski san, a sada živi europsku stvarnost”, izjavio je Milanović čestitajući okupljenima Dan oslobođenja i Dan Grada.

Naglasio je kako ne smijemo dozvoliti da u Europi budemo zemlja trećeg reda te da smo u Europu uložili svoj suverenitet, za koji su se borili mnogi Istrani u Domovinskom ratu.

„To ima svoju cijenu i moralnu obavezu“, jasan je bio predsjednik Milanović.

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić pozdravio je sve okupljene te im je prigodno čestitao Dan Grada Pule i Dan oslobođenja.

„Danas je zaista poseban dan. Na današnji dan 1945. godine Pula je konačno oslobođena, zahvaljujući partizanima, višegodišnjeg fašističkog terora. Dan oslobođenja više je nego simboličan trenutak, jer dobiti i izboriti se za slobodu veličanstven je osjećaj i zato je Pula veličanstven i poseban grad, jedinstven i različit. Puno toga je ispred nas, a europskim novcem, suradnjom s državom i županijom i našom Puljštinom sve to ćemo i ostvariti. Pula je danas transparentan i neopterećen grad i grad koji može biti još bolji. Dajte nam i dajmo mu priliku“, poručio je gradonačelnik Zoričić.

Predsjednica Gradskog vijeća Pule Dušica Radojčić naglasila je kako, slaveći pobjedu nad fašizmom, slavimo povijest našeg grada, ali i njegovu sadašnjost i  budućnost.

„Slaveći antifašizam, Pula se opire relativizaciji značaja prošlih događaja, opire se ravnodušnosti spram ljudi, ideja i prostora koji su njen fizički i simbolički dio. Čuvati antifašističku tradiciju ne znači samo obilježavati događaje i čuvati spomeničku baštinu, na što Pula može biti ponosna, danas to znači borbu protiv nejednakosti, za radnička prava, jednaki pristup obrazovanju i zdravstvu, otpor rasizmu, protuimigrantskoj politici i homofobiji. Tradicija antifašizma je i otpor ratovima, kao što je agresija Rusije na Ukrajinu i oružani sukobi u Afganistanu, Iraku i drugdje u svijetu. Borba za bolje i pravednije društvo ne smije ostati samo naša prošlost, već mora biti i naša budućnost“, kazala je predsjednica Gradskog vijeća Pule Dušica Radojčić.

Okupljene je pozdravio i župan Istarske županije Boris Miletić koji je građanima čestitao ovaj važan dan za cijelu Pulu.

Podsjetio je na niz odrađenih infrastrukturnih projekata od odvodnje, plinskih instalacija, rješavanja problema fekalne kanalizacije do cestovnih pravaca. Smatra kako Pula sada može krenuti s daljnjom nadogradnjom.

„Moramo misliti na stabilnost zajednice, neovisno o političkom predznaku, a s obzirom na to da smo premali da bi se dijelili“, poručio je župan Miletić.

U nastavku sjednice ovogodišnjim laureatima uručene su nagrade i priznanja. Nagrada Grada Pule ove godine dodijeljena je posthumno Attiliju Krizmaniću koji je, baveći se desetljećima graditeljskim nasljeđem, urbanizmom i komunalnim pitanjima Pule kao stručnjak i znanstvenik, svojim stručnim, znanstvenim i publicističkim radom, donio brojne nove spoznaje o graditeljskom nasljeđu i prostornom razvitku Pule te je dao značajan doprinos istraživanju i valorizaciji urbanističkog razvoja Grada Pule.

Za izniman koreografski uspjeh i osvajanje nagrade „Zvjezdana Ladika“ u 2021. godini za najbolji plesni i pedagoški rad u predstavi „Beskrilci u oblacima“ te značajan doprinos edukaciji, odgoju i obrazovanju djece i mladih u sklopu Dramskog i Plesnog studija Istarskog narodnog kazališta-Gradskog kazališta Pula Grb Grada Pule uručen je dramskoj pedagoginji i umjetnici Andrei Gotovina.

Poveljom Grada Pule nagrađen je Teatar Naranča za izniman doprinos kazališnom stvaralaštvu od značaja za djecu i mlade, a povodom obilježavanja 10 godina uspješnog rada kojim je obogatio kulturnu scenu i ugled Grada Pule.

Đorđe Balašević i profesorica Sabine Nagy laureati su ovogodišnjih povelja Počasni građanin Grada Pule. Đorđe Balašević posthumno je nagrađen u znak zahvalnosti i poštovanja za doprinos kojim je zadužio Grad Pulu i njegove građane brojnim koncertima posvećenima Puli, prepunih pozitivnih emocija i ljubavi.

Za vrijedan pedagoški rad razmjene učenika u spajanju i zbližavanju talijanske manjine Istre i hrvatske manjine u Austriji nagradu je dobila profesorica Sabine Nagy koja je promovirala Pulu i Istru u regiji Burgeland. Vrijednim radom dala je izniman doprinos razvoju odgoja, obrazovanja i promociji Grada Pule, naglašavajući uvijek vrijednost i važnost njegovanja pojedinih jezika, kulture i uzajamne suradnje.

Za osobiti doprinos i postignuća značajna za razvitak i ugled Grada Pule posebnim priznanjem gradonačelnika  nagrađeni su: osoblje Opće bolnice Pula, Demoni Pula, Bruno Krajcar, Bashkim Shehu, Ivan Klarić, Sergio Scoria, Vladimir Miro Načinović, Rudolf Grum i Mario Mikolić.

Nakon svečane sjednice Gradskog vijeća predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je na otvorenju izložbe Smareglia u Metropolitanu u Galeriji Vincent iz Kastva, koja je, također, održana u sklopu obilježavanja Dana grada Pule.

Odgovori

Pin It on Pinterest