Dogradnja Osnovne škole V. Gortan jedan od prioriteta  Istarske županije i Općine Žminj

Istarski župan Boris Miletić danas je bio u službenoj posjetu Općini Žminj gdje je održao radni sastanak s načelnikom Željkom Plavčićem, a prisustvovali su i zamjenik župana Tulio Demetlika, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Ezio Pinzan, zamjenik načelnika Eduard Erman te pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Kristijan Benčić. Tom su prilikom obišli novoizgrađeni Dječji vrtić Žminj, projekt vrijedan 11,2 milijuna kuna, gdje ih je dočekala ravnateljica Nevija Jedrejčić upoznavši ih s radom ustanove, potom Povijesnu starogradsku cjelinu Žminj i Osnovnu školu Vladimir Gortan Žminj, čiji je osnivač Istarska županija.

Načelnik Plavčić upoznao je župana i suradnike s tri strateška projekta ovog mandata, a to su dogradnja Dječjeg vrtića Žminj, dogradnja i nadogradnja OŠ V. Gortan, te izgradnja pročistača od strane Hrvatskih voda. Pored toga, bilo je govora o daljnjem proširenju gospodarske zone, izgradnji centra civilne zaštite za potrebe vatrogastva, policije i zdravstva, izgradnji Edukativno-rehabilitacijskog centra Žminj, nastavku uređenja Regionalnog interpretacijskog centra autohtonih proizvoda središnje Istre te ulaganjima u cestovnu infrastrukturu. Na području općine, kazao je načelnik, imaju jako gospodarstvo i poljoprivredu, a vlada i veliki interes za rješavanje stambenog pitanja te je u tijeku gradnja stanova, kao privatna inicijativa. Naime, puno mladih se vraća u Žminj te je cilj općinske uprave dodatno raditi na podizanju društvenog standarda i kvalitete života, a primarni smjer razvoja je onaj dugoročno održivi. Plavčić je izrazio zadovoljstvo dolaskom župana, a posebno se zahvalio na dosadašnjoj dobroj suradnji, razumijevanju i podršci Istarske županije.

Prilikom posjete Osnovnoj školi, gdje je goste dočekala ravnateljica Miranda Damijanić Roce, četiri učenice otpjevale su dvije pjesme, naučene u sklopu Zavičajne nastave, a župan i zamjenik župana imali su priliku i razgledati izložbu  „Besedi drage“. Školu pohađa ukupno 348 učenika, a osim Zavičajne nastave, aktivni su i po pitanju Građanskog odgoja i obrazovanja.

Župan Miletić se osvrnuo na dogradnju i nadogradnju OŠ V. Gortan, iznimno važan projekt za Istarsku županiju, a kojim bi se osigurao potreban školski prostor za rad 16 razrednih odjela u jednoj smjeni, te izgradila školska sportska dvorana. Istarska županija je sufinancirala izradu projektne dokumentacije s preko 266 tisuća kuna, a sve kako bi se spremno dočekalo raspisivanje očekivanih natječaja i samim time, mogućnosti korištenja sredstava u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026. i Operativnog plana Konkurentnost i kohezija 2021. – 2027.

Odgovori

Pin It on Pinterest