“Žuta mjesta” na parkiralištima u centru Pule i dalje za osobe s invaliditetom

Nova Odluka o organizaciji i načinu parkiranja na području grada Pule

Odlukom o organizaciji i načinu parkiranja na području Grada Pula-Pola, koja je usvojena na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća Pule 21. lipnja, a kojom se, između ostaloga, uvode i četiri tzv. “Holders only” parkirališta, osobama s invaliditetom ne umanjuju se njihova prava na parkirna mjesta u gradu.

Na parkiralištima u Ulici Castropola, Kandlerovoj, Stara Tržnica i Benediktinske opatije i dalje ostaju predviđena parkirališna mjesta za osobe s invaliditetom, označena žutom bojom na koja oni i dalje mogu besplatno parkirati svoja vozila, kao i do sada. Tzv. “Holders only” parkirališta neće biti pod rampama ili drugim fizičkim preprekama te će se pristup na mjesta za osobe s invaliditetom i dalje odvijati potpuno nesmetano.

Naime, zakonska obveza je imati 5 posto označenih mjesta za osobe s invaliditetom u odnosu na ukupan broj naplatnih parkirališnih mjesta, a Pula je iznad zakonskog minimuma na gotovo svim javnim parkiralištima pod naplatom budući da ima označena mjesta za osobe s invaliditetom u većem postotku od navedenog minimuma utvrđenog Pravilnikom o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti.

Na Narodnom trgu kod zelene tržnice ukinuta su četiri označena mjesta za parkiranje osoba s invaliditetom, ali su uz postojeća dva, dodana još tri s druge strane tržnice, odnosno u Flanatičkoj ulici, gdje od ukupnih 40-ak parkirališnih mjesta pod naplatom ima pet predviđenih mjesta za osobe s invaliditetom.

Osobe s invaliditetom nisu zakinute novom Odlukom o organizaciji parkiranja u gradu Puli, a  ukinuta mjesta s jedne strane tržnice, adekvatno su zamijenjena drugim dodatnim mjestima s druge strane tržnice, a što se s prometnog aspekta smatra i sigurnijim mjestima za parkiranje obzirom da su prethodna mjesta bila uličnog tipa, odnosno izlaskom iz automobila, izlazilo se direktno na prometnicu, a sada su mjesta raspoređena unutar javnog parkirališta pod naplatom.

Odgovori

Pin It on Pinterest