INTERVJU – GRUPA DETOUR

Piše: Sonja Sabol

Foto: Luka Nižetić

Sjajna grupa Detour čiji je najpoznatiji hit ‘Zaljubila sam se’, nastupa u subotu 2.7 na pulskom Kaštelu! Ovaj magični sastav prošao je kroz promjene i izmjene a što ih je to svemu naučilo i koliko su sada još bolji u svome radu, otkrili su nam pred sam nastup.

INSPIRACIJA JE DOŠLA KROZ KOMFOR DOMA

Kako je nastao vaš nezaobilazni hit ”Zaljubila sam se”? Koliko je potrebno inspiracije da stih i riječi postanu pjesma koja će ponijeti publiku?

Započet je slično kao i većina mojih pjesama, za radnim stolom s upaljenim televizorom, koji je u ovom slučaju i dijelom zaslužan za ideju, jer je ritam i „film“ pjesme bio inspiriran glazbom koja je u tom trenu dopirala s TV-a, a potom sam naredna dva mjeseca brusio pjesmu, melodiju, tekst, aranžman…u mom svijetu to je brzo realizirana pjesma. Koliko je potrebno ovisi od pjesme do pjesme, za razliku od „Zaljubila sam se“ neke su pjesme nastajale godinama.

Zvuk Detoura se mijenjao kroz povijest od electro i baroque s utjecajima funka i jazza. Naime, da li je potrebno mijenjati zvuk kako bi sastav kao i pjesme dobile novu razinu?

Kod nas je to išlo intuitivno a ne smišljeno, ali mislim da nije nužno mijenjati zvuk kako bi dosegao nove razine. Mnogi su to radili ili rade uspješno unutar jednog, uvijek istog  glazbenog izričaja. To je stvar osobnog autorskog ili bendovskog afiniteta. Ako se mijenjaš postoji opasnost da izgubiš postojeću publiku, a ako se ne mijenjaš, postoji opasnost da te pregazi vrijeme, ali postoji i ona druga strana a to je da i jedan i drugi slučaj budu uspješni. Dosezanje novih razina je stvar posvećenosti i radne ozbiljnosti, bez obzira za koju filozofiju se odlučio. Naravno da je promjena izričaja i u ovom „konzervativnom“ slučaju neminovna samim prolaskom vremena, razvojem, sazrijevanjem…

Kada se neki član grupe raziđe, koliko je teško pronaći zamjenu? Ne spuštati ljestvicu te oplemeniti grupu?

Kada se dogodi da ode član grupe, koja često funkcionira kao obitelj, nastaje prilična promjena, kako u glazbenom tako i u ljudskom, energetskom smislu, mijenja se dio atmosfere u zajednici…ali to je na kraju ipak sve normalno i prihvatljivo jer zamjena je ujedno i prilika za poboljšanjem, za nečim drugačijim, jer svako donosi svoju osobnost koja može oplemeniti grupu, a naravno da je nivo kvalitete glazbenika uvijek onaj prvi kriterij i to nije uvijek najlakše pronaći.

Vaša ljetna pozornica je upravo pulski Kaštel na kojem nastupate 2.7. , jeste li spremni prenijeti publici najbolje?

Veselimo se koncertu na pulskom Kaštelu jer se Pula i mi volimo već stvarno dugo godina, još iz vremena kad smo se zvali Yammat i naravno da ćemo dati sve od sebe da susret bude i publici i nama za pamćenje.

Ove godine vaš sastav bilježi već jedan ogroman uspjeh, pobjednici ste 69 izdanja Zagrebačkog festivala te je vaša energična izvedba pjesme ”Nekad je bilo bolje” autora Nenada Borgudana osvojila najviše bodova. Koliko Vam je to dalo motivacije za daljnji rad?

Sudjelovanje i pobjeda u obje festivalske kategorije (stručni žiri i radijski urednici) donijela nam je stvarno lijepih trenutaka i puno uzbuđenja i sigurno da je to veliki poticaj za sve nas, kako za mene kao autora tako i za grupu. Nagrade jesu lijepo ohrabrenje ali motivacija za rad kod umjetnika, u ovom slučaju glazbenika, uvijek je lišena potrebe za nagradama, iako naravno, nikome nisu mrske.

Detour , u prijevodu ”obilaženje”… Koliko ste Vi obilazili puteve da bi bili ovdje gdje ste sada?

Jako puno, nomen est omen, ali na te obilaske gledam kao na putovanje dužim ali svakako ljepšim putem.

Kreativnost, smišljanje novih elemenata, ali za sve je potrebna ideja, nešto što u datom trenutku inspirira čovjeka, pokrene ga… Kako je to u grupi?

U našem slučaju autorska ideja potječe od mene tj. ja sam autor glazbe i tekstova, s jasnom ili manje jasnom aranžmanskom i produkcijskom idejom, a grupa je involvirana u fazi krajnjeg definiranja pjesme, sviračke interpretacije, dionica… Što se ideje tiče, ona može biti stvar trenutka, impresije a može biti i stvar dužeg rada i promišljanja…Ne vjerujem u inspiraciju kao bljesak, više kao posljedicu upornog rada.

Vrijeme je konstanta kada je riječ o umjetnicima, kako je kod vas?

Kod nas vrijeme ubrzava, jer mi smo putnici kroz vrijeme, tu nema stanica…

Što možemo očekivati od grupe Detour u sljedećem dijelu godine?

Predstoji nam veći broj koncerata širom Hrvatske i regije, novi singl na jesen i snimanjeostatka pjesama za 6. studijski album, koji bi trebao izaći sljedeće godine, vjerujem u proljeće.

Smatrate li se sretnikom što je glazba odabrala baš vas kao i vi nju?

Apsolutno se osjećam privilegiranim.

Odgovori

Pin It on Pinterest