„Otoci utopije“ u Rojcu

Izložba umjetnika Marka Markovića „Otoci utopije“ otvorit će se u Dnevnom boravku Rojca u četvrtak 14. srpnja u 21 sat. Opus „Otoci utopije“ nastao je kao rezultat desetogodišnjeg istraživačkog rada o samo-organiziranim društvima s fokusom na autonomne modele samoupravljanja lokalnih i međunarodnih zajednica, komuna, aktivističkih pokreta i umjetničkih organizacija.

U četvrtak 14. srpnja, u Dnevnom boravku Rojca u 21 sat otvorit će se izložba umjetnika i aktivista, Marka Markovića „Otoci utopije“. Marković je diplomirao slikarstvo na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, u klasi Gorkog Žuvele. Osim slikarstva bavi se i drugim medijima: video, instalacije, ambijent, performans, happening, akcije i intervencije. U svojim radovima često animira i uključuje publiku. Tijekom umjetničke karijere izlagao je u Anthology Film Archives u New Yorku, ISCP-ju u New Yorku, The Kitchen u New Yorku, La Esmeraldi u Mexico Cityju, na Biennale de Mediterranean u Solunu, Art Rotterdam, Künstlerhaus u Beču, Biennale of Contemporary Art u Moskvi i La Biennale u Veneciji. Socijalne, ekonomske i egzistencijalne teme te pogled na poziciju umjetnika kao takvog i na njegovu ulogu u društvu, provlače se u pozadini niza radova Marka Markovića. Često je polazište u njegovim radovima revolt, etički stav umjetnika, i želja za društvenom promjenom. „Otoci utopije“ rezultat su desetogodišnjeg istraživačkog rada o samo-organiziranim društvima s fokusom na autonomne modele samoupravljanja lokalnih i internacionalnih zajednica, komuna, aktivističkih pokreta i umjetničkih organizacija. Ovaj svojevrsni pregled samo-organiziranih društava osim što se bavi ne-hijerarhijskim društvenim modelima, prezentira performativne akcije odrđenih kolektiva kao djelovanja i komunikacije u javnom prostoru, te se bavi strateškim modelima suživota u navedenim društvima, od kojih svako ima viziju na koji način bi društvo trebalo izgledat i funkcionirati, te shodno tome stvara takozvane „Otoke utopije“. „Otoci utopije“ ne odnose se samo na stvarne životne prostore, na različitim lokalitetima i pod različitim geo-političkim utjecajima, nego i na imaginarne prostore razmišljanja o budućim ekologijama.

Na otvaranju izložbe publika će imati priliku vidjeti knjigu ‘“Jchabivanejetic ta ac’ubal – Guardians de la noche’“ o samo-organiziranom društvu indogene zajednice delegacije Zapatista, Abejas de Acteal u jugoistočnom Meksiku. Publikacija: Mauricio Centurión. Prezentacija: Slumilcinko and Collapso, Lorena Salamanca.

Izložba će u Dnevnome boravku Rojca ostati otvorena do 28. kolovoza 2022. godine.

Odgovori

Pin It on Pinterest