Obilježena 102. obljetnica spaljivanja Narodnog doma

Ispred spomen-ploče na zgradi HGK – Županijske komore u Puli 14. srpnja 2022. godine simbolično je obilježena 102. obljetnica spaljivanja Narodnog doma.

“Na današnji dan, prije 102 godine, pulski fašisti poveli su prvi oružani napad s ciljem uništenja Narodnoga doma, središta hrvatske kulture i nacionalnog identiteta. Sagrađen 1906. Dom je imao postati “hram u kojemu će vrcati iskre hrvatske prosvjete i rodoljubne sviesti”, kako je tada pisala Naša Sloga. U njemu su svoje odvjetničke urede imali Ivo Zuccon (Ivan Cukon), autor teksta pjesme “Krasna zemljo, Istro mila”, potom Lovro Škaljer, a svoje sjedište Istarska posujilnica na čelu s Matkom Laginjom. U zdanju je, između ostalih, djelovala i Hrvatska čitaonica, te Javna pučka knjižnica s fondom koji je brojao više tisuća svezaka. Ono najdragocjenije što su godinama pulski Hrvati stvarali u političkom, ekonomskom i kulturnom pogledu, nestalo je – simbolički i stvarno – u vatrenoj stihiji kao rezultat fašističkog bezumlja. Paljenjem Doma, čime se u svom govoru u pulskom kazalištu pohvalio i sam Benito Mussolini (21. IX. 1920.), počinjen je kulturocid – jedna od prvih fašističkih lomača knjiga u Europi. Time je naznačena politika negiranja prava na postojanje drugoga i drugačijega, koja će završiti najkrvavijim sukobom u povijesti čovječanstva – Drugim svjetskim ratom. Na svima nama danas leži odgovornost da, učeći iz povijesti, ostanemo ujedinjeni u različitosti i čuvamo multikulturalnost kao jednu od temeljnih vrijednosti Istre, ali i Europske unije u cjelini”, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić.

„Naš je narod bio pod tuđom vlašću, borio se za svoje ime i jezik. Ovo je dokaz da smo na neki način bili ugnjetavani. Nadam se da ćemo sve krive povijesti ispraviti i da će sve ploče koje dokazuju našu povijest biti i dalje ovdje“, poručio je predsjednik UAB-a Grada Boris Siljan.

„Drago mi je da je danas obilježen ovaj važan događaj u Gradu Puli, koji se dogodio prije 102 godine. Na dan 13. srpnja, dan prije pulskog događaja, u Trstu je zapaljen slovenski Narodni dom. Danas u tim prostorijama u Trstu postoji stalan postav izložbe koji upućuje posjetitelje što se tada dogodilo. Tada su Slovenci izgubili jedno mjesto okupljanja, kulture, političkog sastajališta, ekonomskog razvoja, a to se isto dan kasnije dogodilo u Puli. Zato mi je zaista drago da obilježavamo ovaj dan i da se toga sjećamo, te da činimo sve da sačuvamo krvlju stečene slobode i multikulturalnost, koja je stvarno jedna posebnost Istre“, istaknuo je Milan Radošević.

Ova zgrada, s četiri etaže sagrađena je koncem 1906. godine. U njoj je bilo sjedište Istarske posujilnice na čijem je čelu bio Matko Laginja. Tu je bila čitaonica i prva javna pučka knjižnica, za koju se procjenjuje da je imala oko 7000 svezaka, koji su nestali u dimu te večeri. Može se razaznati da se dogodila i politička tragedija jer su vojnici i carabineri čuvali dom.  Kaže se da se nije  dozvolilo vatrogascima pristup. Sljedećeg se dana talijanska štampa u Puli hvalila tim činom kojim je  Pula očišćena od inorodnog stranog elementa, misleći se pritom na Slavene,  i to je bio početak. Simbolički se pokazalo što će se dogoditi u sljedećih 25 godina na području Pule i Istre, a nažalost ta tragedija je zadesila cijeli svijet.

Odgovori

Pin It on Pinterest