Dovršen projekt „Revitalizacija područja zaštićene renesansne jezgre Općine Svetvinčenat“

U srijedu, 27. srpnja održana je konferencija za medije povodom završetka EU projekta „Revitalizacija područja zaštićene renesansne jezgre Općine Svetvinčenat“. Projekt su predstavili načelnik Općine Svetvinčenat Dean Perković, pročelnik Alen Doblanović, ispred partnera na projektu Turističke zajednice općine Svetvinčenat direktor TZ-a Dean Pustijanac i suradnica na projektima Larisa Kontošić.

Projekt je inače započeo u veljači 2020. godine, a obuhvaća ulaganje u javnu kulturno-turističku infrastrukturu u mjestu Svetvinčenat.

Nositelj je Općina Svetvinčenat, dok je partner Turistička zajednica Općine Svetvinčenat. Ukupna vrijednost projekta iznosi 3.316.586,24 kn, od čega je 2.750.000,00 kn osigurano bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Ulaganje obuhvaćeno ovim projektom predstavlja jedan od temelja za praćenje suvremenih trendova u turizmu te ima veliki značaj, između ostalog, za razvoj javne turističke infrastrukture inovativnom interpretacijom kulturne baštine.

Nakon 30 mjeseci intenzivne provedbe projektnih aktivnosti, 1. kolovoza 2022. godine, u Svetvinčentu tako završava još jedan EU projekt, kojim je revitalizirana starogradska jezgra sa gradskom ložom, kao pojedinačno zaštićenim kulturnim dobrom iz 16.st.

Projektne aktivnosti:

Nakon završetka turističke sezone, krajem rujna 2021. godine započeli su građevinski radovi uređenja partera šetnice i postavljanja dekorativne i javne rasvjete na području povijesne jezgre Svetvinčenta, bazirano na tehničko-projektnoj dokumentaciji nagrađivanog arhitektonskog ureda Penezić & Rogina, dok je postupkom javne nabave za izvođača izabran Vladimir Gortan d.d. Tijekom zimskih mjeseci jezgra Savičente tako je dobila nove obrise; postavljeni su rasvjetni stupovi uz cijelu udolinu, uređene su terase ugostiteljskih objekata i šetnica koja vodi sve do kaštela. U lipnju su radovi dovršeni, paralelno sa zatvaranjem i preusmjeravanjem prometa u jezgri. Ukupna vrijednost izvedenih radova iznosi 1.664.210,40 kn, a uvećano za PDV iznosi 2.080.263,00 kn.

U prosincu 2021. godine potpisan je i ugovor za multimedijalno uređenje lože u vrijednosti 387.884,74 kn, uvećano za PDV iznosi 484.855,93 kn. Sinergijom stručnjaka u tom području; Diversitas IT sustava i pulskog LAV projekta, zaživjele su aktivnosti objedinjene pod nazivom „Modern blast from the past“. Osim audio vodiča na hrvatskom i engleskom jeziku koji će posjetiteljima otkriti povijesne činjenice o gradskoj loži i intrigantne činjenice iz društvenog života Svetvinčenta 16.st., u loži je postavljena i interaktivna igra do 4 igrača, koja spaja elemente srednjovjekovnog i modernog plesa. Sadržaji se aktiviraju stajanjem na označene točke na podu lože, a besplatni su za sve posjetitelje; i to Audio vodič od 9 – 19h, te Interaktivna igra od 19 – 23h.

Tijek radova u starogradskoj jezgri prati i promotivan film od 30 sekundi, koji ostaje kao jedan o rezultata projektnih promidžbenih aktivnosti.

Od dodatnih projektnih aktivnosti, ističe se tečaj za interpretatore kulturne baštine Interpret Europe, licenciran od strane Europskog udruženja za interpretaciju baštine, održan s ciljem bolje valorizacije i prezentacije kulturne  baštine. 40 sati tečaja, uspješno je završilo 14 polaznika, koji su redom zaposlenici Kaštela Morosini – Grimani, Tematskog parka Sanc. Michael, Turističke zajednice Općine Svetvinčenat i Općine Svetvinčenat, a 10 je polaznika steklo certifikat Certificiranog vodiča interpretatora.

Istraživački tim predvođen Andijem Bančićem, još 2019. i 2020. godine, prikupio je, obradio i digitalizirao, u sklopu projekta „Nevidljiva Savičenta“ više od 300 fotografija iz obiteljskih albuma mještana Općine Svetvinčenat, a sada, 2 godine poslije, fotografije su na izložbama u lipnju i srpnju, unutar projekta revitalizacije, ponovno izložene u gradskoj loži kao mjestu nekadašnjih okupljanja i druženja, s ciljem oživljavanja te uloge i njegovanja vlastitog kulturnog identiteta.

Osnovna ideja i cilj novih sadržaja, u sklopu projekta je, da se implementiranjem moderne tehnologije i suvremenog načina izražavanja naglasi ljepota i živopisnost kulturne baštine, te time doprinese očuvanju lokalne povijesti metodom popularizacije i učenja.

Odgovori

Pin It on Pinterest