Promatranje ptica povodom Svjetskog dana ptica selica 14. listopada 2023.

Povodom Svjetskog dana ptica selica pozivaju se svi zainteresirani da nam se pridruže na promatranju ptica na ušću Mirne (Antenal), u subotu, 14. listopada 2023., od 10:00 do 15:00 sati!

Ptice ćemo promatrati durbinima i dalekozorima koje osigurava javna ustanova, a slobodno možete donijeti i svoje. Nije potrebno predznanje o ptičjim vrstama, već samo želja da vidite ptice izbliza i naučite nešto novo o njima. Na Antenal možete doći kad god vam odgovara, a zbog lakše organizacije molimo zainteresirane da nam svoje sudjelovanje najave do petka, 13. listopada, do 18:00 sati, e- mailom na edu@natura-histrica.hr, putem FB poruke ili telefonom (098/13-03-962).

O Svjetskom danu ptica selica

Selidba ptica jedan je od fascinantijih prirodnih fenomena. Neke vrste, poput rđastog žalara, koji je veličine svega oko 25 cm, u jednoj godini dva puta prelete udaljenost od 16.000 km. Najdužu zabilježenu migraciju svakako ima arktička čigra koja tijekom godine može preletjeti i do 90.000 km. Mnoge vrste gotovo ni ne slijeću tijekom selidbe, dok su drugima potrebna povoljna mjesta za odmor i hranjenje tijekom iscrpljujućeg puta.

Svjetski dan ptica selica obilježava se dvaput svake godine – druge subote u svibnju i listopadu. To je prilika da se javnost upozna s pticama selicama, ali i s prijetnjama s kojima se susreću tijekom svog puta, nekad dugog i više tisuća kilometara.

Ove godina glavna tema Svjetskog dana ptica selica je VODA i njena važnost za ptičji svijet. Sva živa bića, pa tako i ptice, ovise o vodi. Prisutnost različitih vodenih i močvarnih staništa duž selidbenih putova osobito je važno za one vrste koje su i van sezone selidbe vezane uz takva staništa – ćurline, guske, patke, čaplje i druge.

Nažalost, pogodna vodena staništa smanjuju se zbog pretjeranog korištenja za ljudske potrebe, onečišćenja ili lošeg upravljanja vodnim resursima. To je dovelo u pitanje osiguravanje dovoljne količine i kvalitete vode za ljude ali i ostala živa bića.

Za ptice selice i najmanja močvara ili lokva može biti od presudne važnosti tijekom migracije jer na takvim mjestima mogu pronaći dovoljno hrane i sklonište za odmor prije nastavka puta. Stoga je osiguravanje mreže povezanih vlažnih staništa važno za opstanak takvih vrsta kao i za pravilno funkcioniranje ekosustava u cjelini.

U Istri su takva mjesta dolina Mirne, močvara Palud, dolina Raše, kao i lokve, te doline i poplavne livade manjih rijeka i potoka.

Odgovori

Pin It on Pinterest