Kolovoz u Grožnjanu u duhu suradnje umjetnika iz cijeloga svijeta

U organizaciji Međunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži (HGM) kolovoz u Grožnjanu odvija se u duhu suradnje umjetnika iz cijeloga svijeta. U tijeku su radionica rane glazbe Musica Antica, Michael Chekhov ljetna akademija trening mentora, Međunarodna škola arhitekture, a do kraja kolovoza održat će se, između ostaloga, i Ljetna pijanistička škola, seminari roga, saksofona, oboe i klarineta.

Radionica rane glazbe ili Campus „Musica Antica“ odvija se u suradnji HGM-a iSveučilišta u Ljubljani Akademija za glazbu/Odjel za Staru glazbu. Campus prati sve veći umjetničko-izvođački i obrazovni trend proučavanja povijesno osviještene izvođačke prakse i interpretacije velikog opusa sekularne i duhovne glazbe od perioda srednjeg vijeka sve do početka XIX stoljeća, uzimajući u obzir i njegu glazbene kulturne baštine Istarske županije i sjeverne Istre, muzičke etno-kulturologije, povijesnih glazbala županije i regije.

Međunarodni Campus Musica Antica organizira ljetne instrumentalne i vokalno-instrumentalne tečajeve područja Stare glazbe, radionice, muzikološke smotre, predavanja i cikluse radionica koncerata na povijesnim tj. kopijama povijesnih instrumenata u otvorenoj formi i obliku interdisciplinarnosti kao i programe stručnog usavršavanja namijenjene instrumentalnim, vokalnim i muzikološkim pedagozima.

Jedan od budućih ciljeva Campusa Musica Antica je njega i izrada svojstvenih glazbenih i glazbeno-scenskih produkcija, izvođenih na autentičnim instrumentima i uz poštovanje povijesne izvođačke prakse, pružajući priliku mladim izvođačima svih uzrasta, kao i muzikolozima, praktično razumijevanje i izvrsni živi umjetnički doživljaj ansambalskog stvaralaštva na projektima stare glazbe, od srednjeg vijeka, renesanse do baroknih opera. Umjetnički ravnatelji Campusa Musica Antica su Tonči Bilić i Egon Mihajlović. Predavači su Mihajlović, Bettina Simon, Lucia Rizzello, Franjo Billić i Chiara De Zuani. Zahvaljujući prijateljstvu HGM-a i Winfrieda Hackla sudionici radionice koriste čembalo iz njegove radionice. Završni koncerti sudionika Campusa održat će se 11. s početkom u 21 sat u dvorani Kaštel i 12. kolovoza u 20 sati u crkvi sv. Vida, Krešencija i Modesta.

U tijeku je i Međunarodna škola arhitekture koju vode arhitekti Takaharu i Yui Tezuka te Jim Njoo. Završna prezentacija rada škole održat će se 13. kolovoza u 15 sati, između ostaloga kroz interesantnu šetnju Grožnjanom, a svečano predavanje održat će se 14. kolovoza u 10 sati. Predavanje arhitekta Tezuke moći će se pratiti i live streamingom putem YouTube kanala HGM-a, 9. kolovoza s početkom u 20:30 sati.

Japanski par Tezuka 1994. godine uspostavili su jednu od najinovativnijih praksi koje danas djeluju. Imaju veliko iskustvo u projektiranju prostora za djecu, kao što je Fuji Kindergarten, koji su OECD (Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj) i UNESCO proglasili najboljom školom na svijetu. Nedavno im je Archdaily dodijelio nagradu za najbolju vjersku građevinu u 2022., za njihov projekt Niijima Gakuen Junior College Hall & Chapel. Njihova teorija o dječjem okolišu objavljena je kao “Žuta knjiga” sa Sveučilišta Harvard, a idealno se spaja i s grožnjanskim Međunarodnim kulturnim centrom HGM-a. 

Jim Njoo je arhitekt i izvanredni profesor na École Nationale Supérieure d’Architecture de Paris-La Villette. Doktorirao je na Tehnološkom sveučilištu Delft gdje se njegovo istraživanje usredotočilo na diskurs britanskog arhitekta Cedrica Pricea. Njegovo istraživanje dobilo je potporu Kanadskog centra za arhitekturu, francuskog Ministarstva kulture i Berlage Centra za napredne studije arhitekture i urbanog dizajna. Također je član istraživačkog laboratorija Gerphau te studijski kritičar i predavač na École Nationale des Ponts et Chaussées i Sveučilištu Rice u Parizu. Njegovo istraživanje usmjereno je na tri smjera rada: međuodnos između teorije i prakse, pitanja suvremenog urbaniteta i metropolizacije te ekonomiju rada (vrijeme, resursi, prostor). Jim je dva puta pobijedio na Europan-u (1994. i 2004.).

Odgovori

Pin It on Pinterest