Na Fešti od puži – Festa delle Cioche u Galižani prodan rekordan broj porcija

S obzirom na rekordnih 650 prodanih porcija puži na šugo s palentom i 200 porcija fritaje od puži, slobodno se može zaključiti da je protekla Fešta od puži – la Festa delle cioche, što se tradicionalno na blagdan Velike Gospe održava u Galižani, bila najposjećenija ikad.

Fešta je počela već od jutarnjih sati brojnim programima, a kulminirala je navečer prodajom specijaliteta od puževa, koncertom grupe Summer Fever, a zatim i nastupom legendarnih Gustafa, koji su na rukometnom igralištu priredili još jednu od svojih štala. Tijekom večeri podijeljene su i nagrade pobjednicima foto-natječaja “Puževi/Cioche” te raznih natjecanja, a izvučene su i nagrade bogate lutrije “Zlatni puž”. Prvo mjesto na foto-natječaju osvojila je Ljiljana Ferić iz Sapci, drugo je pripalo Goranu Grudliću iz Čavla, a treće Alessandru Martinellu iz Padove, koji je i jedini od nagrađenih prisustvovao fešti. Facebook nagrada otišla je Roku Dražinu iz Zagreba.

Puževe, njih 50 kilograma, tijekom cijelog dana pripremali su i kuhali članovi Zajednice Talijana “Armando Capolicchio” iz Galižane, a prodani su u rekordno brzom vremenu. Gosti su na rukometno igralište stigli iz svih krajeva Istre pa se za stolovima tražilo mjesto više, a zabava uz vesele Gustafe otegla se do kasno u noć.

No proslava je počela još u jutarnjim satima biciklijadom na 7 kilometara te  biciklističkom utrkom tko će sporije, “puževim korakom”. Nastupale su plesne skupine Društva Naša djeca Vodnjan, marendala se fritaja s puževima…

A svi su zapravo iščekivali uvijek atraktivnu Cariʃadu – utrku vozila na balinjerama u predvečer. Tako se karićima kroz Galižanu jurilo kao i nekad, a najbrži među brojnim domaćim i gostujućim vozačima bolida bio je Izidor Nadal, iskusni vozač s Velog Vrha, jedan od suorganizatora Velovrške balinjerade i sudionik brojnih trka u Istri.

Potom je uslijedila još jedna atrakcija i stara tradicionalna igra – Albero della cuccagna. Riječ je o penjanju na visoki zamašćeni stup s čijeg vrha treba skinuti pršut, sir, kanistar s vinom… I samo najodvažniji i najspretniji Galižanci sudjeluju u toj igri u kojoj prvenstveno pobjeđuje timski rad

Manifestaciju su organizirali Zajednica Talijana “Armando Capolicchio” iz Galižane u suradnji s Gradom Vodnjan-Dignano i Turističkom zajednicom Vodnjana, a pokrovitelji su Grad Vodnjan-Dignano te Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske u suradnji s Talijanskom unijom.

Odgovori

Pin It on Pinterest