Dnevni centar za rehabilitaciju Veruda – Pula dobio donaciju Istarske županije

U dnevnom centru za rehabilitaciju Veruda-Pula danas je održana svečana primopredaja donacije Istarske županije, kojoj su prisustvovali istarski župan Boris Miletić, ravnateljica Dnevnog centra Loretta Morosin i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Percan.

Naime, temeljem Poziva „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza IV“ financiranog iz Europskog socijalnog fonda Istarska županija je prijavila projekt „MOZAIK 4“. Ovim se projektom daje snažna podrška integraciji djece s teškoćama u razvoju u redovne odgojno-obrazovne ustanove, osiguravanjem pomoćnika u nastavi/stručnog komunikacijskog posrednika koji će im pružati neposrednu potporu tijekom odgojno-obrazovnog procesa. Projekt je započeo 18. kolovoza 2021. godine i traje do 18. kolovoza 2022. godine.

S obzirom na završetak provedbe projekta MOZAIK 4 i višak neutrošenih sredstava, Istarska županija odlučila je financirati nabavu Dolphin SuperNova softvera koji je namijenjen slabovidnim i slijepim korisnicima Dnevnog centra.

Rad i mogućnosti softvera županu Borisu Miletiću prezentirala je djelatnica Centra. Softver se koristi na računalu te omogućava korisnicima da upravljaju računalom te izvršavaju razne zadatke u potpunosti samostalno navigirajući potrebnim programima na računalu. Mogućnosti njegova korištenja uključuju: povećanje ekrana računala, korištenje na više ekrana, prilagodba kontrasta i boja, čitač ekrana uz govornu jedinicu, korištenje kamere kako bi se pročitao printani tekst, upravljanje brzinom čitanja, korištenje tipkovnice za navigaciju ekranom, naglašavanje interpunkcijskih znakova i davanje upozorenja kod pravljenja gramatičkih grešaka prilikom pisanja.

Župan Miletić izrazio je zadovoljstvo svojim ponovnim posjetom Dnevnom centru Veruda, nakon što je prisustvovao obilježavanju 22. godišnjice osnutka ustanove u svibnju. Tom prilikom, istaknuo je kako istarska županija podupire rad ustanove od samog početka djelovanja, kako financijski tako i sudjelovanjem u radu Upravnog vijeća te svojim aktivnim uključivanjem u smislu praćenju potreba, razvoju i širenju usluga u zajednici. „Važnost i značaj Dnevnog centra Veruda za Istarsku županiju htjeli smo pokazati i ovom donacijom, koja predstavlja veliku vrijednost za njezine korisnike koji će od sada, putem napredne tehnologije, moći samostalno koristiti brojne programe i time dodatno razvijati svoje vještine, družiti se i učiti“, rekao je istarski župan.

Tijekom ugodnog zajedničkog druženja s korisnicima ustanove, ravnateljica Loretta Morosin zahvalila je Istarskoj županiji na donaciji, istaknuvši kako će na ovaj način moderna tehnologija, zajedno s osobljem koje svojim znanjem, entuzijazmom i upornošću svakodnevno pomaže djeci i mladima, oni lakše dosegnuti svoj puni potencijal.

Korisnici ove javne ustanove jesu djeca rane i predškolske dobi koja odstupaju u neuromotornom i psihomotornom razvoju, djeca školske dobi s motoričkim i utjecajnim teškoćama u razvoju te odrasle osobe s motoričkim i utjecajnim teškoćama u razvoju; djeca rane i predškolske dobi s oštećenjem vida i sluha te djeca sa dodatnim senzornim oštećenjima. Ustanova provodi dijagnostiku, ranu habilitaciju i rehabilitaciju djece, mladeži i odraslih osoba s motoričkim poremećajima, intelektualnim poteškoćama, poremećajima pažnje i koncentracije, oštećenjem govora te drugim teškoćama. U ovogodišnjem proračunu Istarske županije osigurana su sredstva u iznosu od 1 milijun kuna za provedbu programa Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda-Pula.

Odgovori

Pin It on Pinterest