Romantična priča o kinu koje je ujedinilo istarski gradić kreće pred publiku

Dokumentarni film “Novo kino Buje” (Nuovo cinema Buie) talijanskog redatelja Alessija Bozzera bit će prikazan 3. rujna u 20:30 sati na svečanoj projekciji u istarskom gradiću Bujama. Uz redatelja Bozzera i filmsku ekipu očekuje se dolazak brojnih protagonista ove romantične priče o kinu koje je obilježilo godine života malog istarskog grada. Projekcija na Trgu Sv. Servula nadomak kina koje je glavni protagonist ovog filma uvod je u prikazivanje i u ostalim kinima

Dokumentarac “Novo kino Buje”  (Nuovo cinema Buie) premijerno je prikazan prošlog proljeća u Los Angelesu na SEE Festu, a prije par dana hrvatska premijera održana je na opatijskom Liburnia Film Festivalu. U utorak, 30. kolovoza na programu je velološinjskog ljetnog kina, a film igra i u Rijeci na History Film Festivalu 14. rujna.

Buje i lokalno stanovništvo inspirirali su redatelja Alessija Bozzera da se pozabavi društvenim fenomenom iz sredine prošlog stoljeća – kinom koje je otvoreno ubrzo nakon Drugog svjetskog rata i koje je odigralo značajnu ulogu za suživot dvaju naroda, jezika i kultura.

U pedestima prošlog stoljeća Buje su bile pod jugoslavenskom vojnom upravom, a u njima se zadržala zajednica Talijana. Lokalno kino ubrzo postaje središtem društvenog okupljanja mještana i jedinstvenim jezikom filmske umjetnosti brišu se razlike među ljudima.

Tršćanski scenarist i redatelj Alessio Bozzer, ranije poznat po uspješnom dokumentarnom filmu “Trst, Jugoslavija”, pet je godina istraživao i snimao za film “Novo kino Buje”, a motivirale su ga priče koje je čuo od kćerke tada već pokojnog domara kina Leonarda Acquavite. Film je sniman u Bujama, u kinodvorani koja je očuvana i danas povremeno prikazuje filmove.

Kroz sjećanja stanovnika doznajemo o atmosferi tog gradića u poslijeratnim vremenima, kao i o filmovima koji su njihov život činili potpunijim.

Film “Novo kino Buje” nastao je u produkciji hrvatske tvrtke Antitalent d.o.o., talijanske Videoest srl i HRT-a. Producenti su Katarina Prpić i Alessio Bozzer, a izvršna producentica Nika Obučina.

Odgovori

Pin It on Pinterest