Summer Sesssions 2022: Izložba Brianne Leatherbury “Likvidacija” u HUiU galeriji

Rad “Likvidacija” Brianne Leatherbury sastoji se od site-specific instalacije i filma koji dokumentiraju nizozemsko izvlaštenje određenih povijesti i industrija putem nekretnina. Instalacija se sastoji od ovlaživača zraka za staklenike, koji je putem internetske licitacijske prodaje „obišao“ nekoliko nekretnina u vlasništvu nizozemske vlade. Umjesto vode, ovlaživač je u tim zgradama ispuštao maglicu umjetnog znoja. Likvidacija dokumentira povijesnu rasprodaju svake od tih zgrada, koju je država radila zbog profita. Ovlaživač je sablasni i učinkoviti protagonist tog procesa koji spaja sve te prostore i njihovu prolaznost, kao i ekonomije o kojima su ovisili, u jedan hibridni virtualni prostor.

Brianna Leatherbury je umjetnica koja živi u Amsterdamu. Recentni rad započinje istraživanjem koje je istovremeno osobno i strukturalno, a kojim stvar a apstraktne sisteme koji istražuju materijalne posljedice ekonomskih sila kroz osobne, pojedinačne odnose. Kombiniranjem skulpture, performansa i dokumentacije, istraživanjem prisutnosti i bivanja te traganjem za novim mogućnostima odnosa, radovi svjedoče o učincima naših suvremenih ekonomija. Nakon završenog preddiplomskog studija na koledžu Cooper Union u New Yorku, stječe titulu prvostupnika likovnih umjetnosti. Kao stipendistica programa Fullbright u Moskvi bila je na rezidenciji u Galeriji Elektrozavod, a nedavno je boravila i na rezidenciji De Ateliers u Amsterdamu.

Projekt je razvijen kao dio Summer Sessions mreže za razvoj talenata u ko-produkciji Udruge Metamedij i V2_ Laba for the Unstable Media. Međunarodna mreža za razvoj talenata Summer  Sessions nudi rezidencije umjetnicima u začetku karijere te produktivnu atmosferu, kvalitetnu produkciju i stručni feedback za pokretanje ili razvoj profesionalnog umjetničkog projekta. Umjetnici imaju priliku svoj rad javno predstaviti u državi članice mreže u kojoj gostuju. Ovogodišnje partnere u mreži čine: V2_Lab for the Unstable Media, Schmiede, Sardegna Teatro, Goethe-Institut, museu zer0, Tabakalera

Odgovori

Pin It on Pinterest